Debatt
Erik Fransson skriver i sin ledare den 29 december att vi vet ju Almedalsveckans betydelse för gotländska företag. Då kommer min följdfråga. Vet vi verkligen vad Almedalsveckan och Medeltidsveckan ger hela ön?
Erik gör ett konstaterande som många på ön har gjort till en sanning, precis som hela besöksnäringens betydelse har varit som helt plötsligt fick lite pyspunka efter näringens egen utredning. När de gäller Almedalsveckan så kan man se på rekord-resesiffrorna för 2019 och jämföra med siffrorna för 2021. Då ser man att det var fler som reste den veckan som Almedalsveckan var inställd. Ungefär samma sak kunde man se när Medeltidsveckan var inställd 2020. Detta år så tappade vecka 28–32 cirka 22 procent vardera, så det märktes inget extra tapp i resandet när veckan blev inställd. Det unika med att båda veckorna var inställda gör att man kan se dess betydelse för hela Gotland i tydliga siffror. Tappet i resandet med DG var inte mer än övriga veckor vilket visar på att dessa veckor antagligen inte ger några nya resenärer utan en annan typ av resenärer som skiljer sig från de som turistfabriken Gotland är rustat för.
Almedals- & Medeltidsveckans besökare lägger beslag på resmöjligheterna tidigt vilket ger en undanträngande effekt för den vanliga resenären, vilket innebär att dessa två veckor tillbringar besökarna närmare 80 procent av tiden innanför murarna mot det normala som antagligen är tvärtom. Effekten gynnar de flesta av innerstadsföretagen på bekostnad av landsbygden som är de stora förlorarna. Normalt skulle landsbygden ha högsäsong vecka 27–32 men när dessa veckor får ca 80 procent att stanna i Visby så försvinner 1/3 av högsäsongen vilket är ett högt pris för företagarna utan för ringmuren att betala. Det märkliga är att båda veckorna sponsras med kommunala pengar vilket i princip innebär att företagarna är med och betalar för att få sämre affärer. När det gäller Almedalsveckan så sitter det politiker och delar ut pengar till den egna politikerveckan på bekostnad av landsbygden vilket antagligen är gränsfall vad som är moraliskt riktigt.
Gotland fungerar som en turistfabrik där hela ön finns med som viktiga pusselbitar. Här är DG, Kneippbyn och Grottorna lika viktiga som krukmakaren, glasskiosker eller Sudersannas på Fårö. På något underligt sätt åker det ungefär lika många till Gotland samma vecka varje år. Av någon ännu underligare anledning så delar dessa upp sig och ungefär lika många åker söder-, norr- eller österut dagligen om vädret är ungefär detsamma. Almedals- & Medeltidsveckan rubbar dessa cirklar vilket innebär ett stort tapp för landsbygden. Den normala turisten stannar cirka sju dygn och den normala Almedalsbesökaren stannar ungefär halva tiden vilket ger betydlig färre gästnätter - vilket är en annan utmaning.
Många vill påstå att värdet av PR för dessa veckor betyder mycket för Gotland. Ser man på de tio åren före pandemin 2010–2019 så ligger vi i botten på utvecklingen av nya gästnätter enligt Tillväxtverket så denna PR har inget ekonomiskt genomslag kan man konstatera. Det finns mycket positivt med båda veckorna men det sprids även bilder om hur dyrt det är under Almedalsveckan och politik gör inte Visby speciellt intressant för barnfamiljer eller ungdomar.
Allt är inte svart eller vitt men vi borde ha lite mer koll på riktiga siffror och framför allt borde media se båda sidorna av myntet. Här är de antagligen personligen lika begeistrade som jag och alla som kommer hit för att delta i Almedalsveckan, vilket gör dem till part i målet. Med rätt underlag kan vi fatta bra beslut om framtiden.