Frågetecknen kring försäljningen av Campushuset, eller kvarteret Kanonen 1, är många. Det har redovisats olika siffror för vad det kostar att driva fastigheten och oppositionen är mycket kritisk mot att sälja enligt de premisser som regionstyrelsen för några dagar sedan röstade igenom med siffrorna 8-7.
Frågor som ställts är bland annat: Vilka siffror stämmer vad gäller driftsnetto? Varför ska inte fastigheten ut på marknaden och säljas till högstbjudande? Varför är priset 20 miljoner lägre än den egna värderingen?
LÄS MER: "Det är tydligt att man vill göra de snabba klippen"
Enligt region Gotlands exploateringsstrateg, Anders Lindholm, handlar röran kring driftsnettot delvis om begreppsförvirring.
– Vi skulle ha varit tydligare från tjänstemannahåll. Där får vi lära oss den läxan.
Driftsnetto är det som blir över när drift och underhåll för fastigheten är betalda.
– Enligt prognosen för 2016 är hyresintäkterna 14,2 miljoner kronor och driftsunderhållskostnaderna utgör 4,3 miljoner kronor. Då har vi driftsnetto som visar 9,9 miljoner plus, säger Anders Lindholm.
Men det är inte riktigt så enkelt, för kapitalkostnader som ränta, amorteringar och avskrivningar tillkommer. Det som sedan är kvar är betalningsnetto.
– Det blir minus 690 000 kronor som fastigheten leverar, ett negativt resultat, säger Anders Lindholm.
Ett sätt att höja betalningsnettot kan vara att justera hyran för Uppsala universitet, men det är inte aktuellt, enligt Anders Lindholm.
– Vi har redan en hyra som är marknadsmässig, säger han och hänvisar till att det är teknikförvaltningen som förhandlar om eventuella hyreshöjningar.
Är knappt 700 000 kronor skäl nog att sälja en fastighet, som torde vara en investering för framtiden?
– Vi har i uppdrag att se över och till viss del avyttra regionens fastighetsinnehav, bland annat vad gäller de fastigheter där vi inte är huvudsakliga verksamhetsutövare, säger Anders Lindholm.
Almedalsbibliotekets verksamhet, som tillhör Region Gotland, utgör 25 procent av den verksamheten i Kanonen 1. Enligt avtalsförslaget ska regionen teckna ett hyresavtal för biblioteket på 15 år. Hyran, som i dag är cirka 3,5 miljoner kronor om året, kommer räknas upp årligen med 75 procent av konsumentprisindex.
LÄS OCKSÅ: Oppositionen rasar
Region Gotlands värdering, som gjordes av ett oberoende värderingsinstitut, hamnade på 209 miljoner kronor, medan köparen Uppsala Akademiförvaltnings värderingsinstitut, landade på 170 miljoner kronor. Medelvärdet av dessa båda värderingar var 189,5 miljoner kronor. Eftersom affären innebär en stämpelskatt på cirka 8 miljoner kronor kom parterna överens om att Region Gotland tar 2 miljoner kronor av denna post, och detta resulterade då i en köpeskilling på 187,5 miljoner kronor.
LÄS MER: Campushuset säljs för 187 miljoner kronor (GA)
Beslutet att genomföra en direktförsäljning till den summan är politiskt.
– Enligt riktlinjerna ska vi alltid sälja till marknadspris, däremot behöver vi inte alltid göra en försäljning med budgivning. Ibland blir det direktanvisning, som till exempel för delar av de markanvisningar som vi gör för bostadsbyggande. Vi har tidigare direktanvisat mark till byggherrar som vill bygga hyresrätter inom A7-området. Det är också fastighetsförsäljningar.
Uppsala Akademiförvaltning ägs inte av Uppsala universitet. Det är ett bolag som hyr ut lokaler till universitetet.
– Så fungerar det i alla lärosäten. Universiteten får inte äga fastigheter utan är alltid hyresgäster, säger Anders Lindholm och berättar om Uppsala Akademiförvaltning:
– I deras uppdrag ligger att all avkastning och vinst går tillbaka in i universitets värld och är knutna till stiftelser, som ger stipendier och forskningsstödjande åtgärder.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.