Ekonomisk kris för Gotlandsbåten – ber om pengar

Om inte Gotlandsbåten får 30 miljoner kronor blir första säsongen också den sista för rederiet. Det beskedet har näringslivet fått vid ett möte med Gotlandsbåtens vd Ralph Axelson. "Vi står vid ett vägskäl".

Ralph Axelson, vd för Gotlandsbåten.

Ralph Axelson, vd för Gotlandsbåten.

Foto: Henrik Radhe

Akut behov av pengar2016-09-14 12:55

Gotlandsbåten sålde 160 000 biljetter under sitt första år, och det totala resandet över havet till och från Gotland under juni till augusti ökade med 11 procent. Om man ser på veckorna 25-32 har resandet ökat ännu mer, med 15 procent.

Men rederiet går med storförlust.

Nu vill bolagets vd Ralph Axelson att näringslivet, som han menar har gynnats av Gotlandsbåtens etablering, ska komma med motprestationer. I klartext: Pengar.

Under de senaste veckorna har företaget kallat till flera möten med olika grupperingar inom näringslivet på Gotland.

– Det här är en naturlig förlängning på allting, förklarar vd Ralph Axelson om de diskussioner som nu inletts med bland andra Tillväxt Gotland, Svenskt Näringsliv och Företagarna.

LÄS MER: Gotlandsbåten gav 80 000 nya turister till ön

– Ingen har riktigt förstått vad vi har gjort när det gäller trafiksituationen. Det här året har varit en enorm succé, här ser man vikten av konkurrens, säger Ralph Axelson.

Ralph Axelson och Gotlandbåten hoppas få in 30 miljoner kronor från det lokala näringslivet på ön, eller från företag på fastlandet, till exempel i Västervik.

Gotlandsbåtens vice vd Ola Matsson har tidigare förklarat att bolaget inte kommer kunna redovisa ett nollresultat förrän efter tre år.

Under det senaste räkenskapsåret från 1 februari 2015 till sista januari 2016 redovisade Gotlandsbåten ett resultat på minus tre miljoner kronor. Året innan redovisade bolaget en förlust på över 22 miljoner kronor. Företaget har också genomgått två nyemissioner sedan starten för att få in extra kapital, bland annat för att täcka förlusterna för båten M/V Västervik som aldrig levererades av den grekiska redaren förra sommaren.

LÄS MER: Så mycket gick Gotlandsbåten back

– Det lokala näringslivet har fått en boost av den här trafiken. Nu vill vi ha med dem som delägare, säger Ralph Axelson.

Vad har ni mött för reaktioner från företagen?

– Det här är ännu i sin linda.

Vad händer om ni inte får in de här pengarna?

– Vi står inför ett vägskäl nu. Så är det. Får vi inte in de 30 miljoner kronorna, då blir det ingen trafik. Men vi utgår från att vi kommer att köra nästa år. Nu kommer vi att få svaret på om Gotland/Västervik värdesätter den utveckling som kommer av konkurrens, säger Ralph Axelson.

LÄS MER: Efter årets sista tur: "Finns alltid förbättringar"

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!