Fasta egendomar betyder inflytande – och med det följer ansvar. Gotlands Tidningar stämde träff med Simon Lindberg, 45, för att få hans syn på sitt fastighetsägande och framtida planer. Vi sågs på Fiket i Burgsvik, vilket i sammanhanget inte är en neutral plats, eftersom det liksom en hel del annat i Burgsvik ägs av intervjupersonen. Men en tidig majdag, vid lunchtid, är det där man sätter sig.
Det är full fart på personalen som har sjömansbiff som dagens rätt och i köket bakar Folad Moradi pizza. Han är en av de som slitit på restaurangen under vintern, nu väntar en sommar med mångdubbelt fler besökare. Folad kom med andra flyktingar till Sudret hösten 2015 och arbetet på Fiket är ingen slump:
– Här på Sudret är integrationen i världsklass, tycker Simon Lindberg.
LÄS MER: 100-tal bostäder planeras i Burgsvik
2019 blir tredje sommaren som Fiket i Burgsvik drivs i Simon Lindbergs regi.
– Det absolut viktigaste för mig är att hålla öppet! Och det har vi lyckats med, säger han.
Sex personer har varit anställda på deltid i olika omfattning. Till sommaren utökas personalen till tio.
– En ägare utan lokal förankring hade nog haft mindre personalstyrka, resonerar Simon Lindberg.
Under vintern har Fiket haft livemusik ungefär en gång i månaden och det har fallit väl ut:
– Det börjar etableras. Jag är otroligt tacksam för stödet vi haft genom samarbetet med kulturföreningen Roxy.
Det blir mer musik under sommaren. Om den yngre publiken kommer återstår att se. Stället har haft en lite oklar profil så här långt, menar Simon Lindberg.
LÄS MER: Beskedet: Grå Gåsen kommer säljas
Mittemot Fiket ligger ”Busters mack”, en gammal Esso-tappstation som är glassbar sommartid. I fjol tillkom servering av sushi och lokalen användes även som konstgalleri. Glassen och sushin återkommer i sommar och planer finns på en fotoutställning.
Macken och restaurangen, liksom hyreslägenheterna i samma byggnad som Fiket, kan vara nog så viktiga på en liten ort. Men en stenfabrik väger betydligt tyngre, inte minst om markområdet kan exploateras för andra syften. Simon och hans pappa Björn Simonsson blev delägare i Gotlands kalkstensfabrik, eller slipstensfabriken, 2001.
– Jag kom hit 2001 och hade tidigare arbetat med fastighetsaffärer i Stockholm på 90-talet. Det fanns gamla planer på att riva stenfabriken och bygga villor på tio tomter när vi kom med.
Efter att ha köpt in sig i stenfabriken och sen tagit över helt tog det projektet en annan riktning.
– Vi fick försöka lära oss om stenhuggeri och helst snabbt. Verksamheten var inte så omfattande med en omsättning på ungefär en miljon och några få anställda. Med deras stöd och med hjälpsamma råd från Slite stenhuggeri gick det att komma framåt, säger Simon Lindberg.
– Fabriken sågade flis och vi började bearbeta lokala byggare för att skapa förtroende, vilket tog sin tid.
LÄS MER: Bra start – trots allt – för Emmas och Andreas livsprojekt
Fabriken startades 1873. Burgsvik som utskeppningshamn för sten har betydligt äldre anor. Fabrikens framtid gäller både arbetstillfällen – för närvarande sju anställda – och kulturhistoria. Gotlands Tidningar har flera gånger berättat om långtgående planer för Burgsviks hamn, där en flytt av stenfabriken och omvandling av fastigheten till både bostäder och någon form av marint centrum ingår. Simon Lindberg hoppas bland annat kunna bygga många bostäder för äldre.
När bolaget nyligen ansökte om planbesked från Region Gotland väckte en formulering uppmärksamhet. ”Stenfabriken kommer inom närtid att flytta sin verksamhet från Burgsvik...”, skrev man.
– Som arbetsplatsen ser ut i dag är det mycket svårt att rekrytera ungdomar till fabriken, säger Simon Lindberg.
En plats som pekats ut är mittemot brandstationen i Burgsvik, industrimark som regionen äger. Blir det för komplicerat eller dyrt kan tomma industrilokaler i Hemse vara ett alternativ.
– Men jag vill att vi stannar i Burgsvik, säger Simon Lindberg. Och att bygga nytt på någon annan ort är inte aktuellt.
Han säger att det uppstått ett rykte om att han skulle vara på väg bort från Burgsvik och tror det grundar sig i att hans nuvarande bostad är till salu.
– Men jag har köpt en annan fastighet i Burgsvik där jag ska bo, säger han.
Det handlar om ytterligare en ny fastighetsaffär, där han köpt fastigheten OIovs 1:15 för 6,5 miljoner kronor. Skriven är han dock i Saltsjö-Boo.
– Mina barn går i skola där, kommenterar han det valet.
Helt nyligen har Simon Lindberg valts in som ledamot i styrelsen för Hoburgs närlingslivs intresseförening, HNI.