Kalkbolag tittar längre söderut

Nordkalk och SMA Mineral vänder blickarna söderut efter Högsta domstolens avgörande om kalkbrytningen på norr. Bolagen hoppas få bryta kalksten längre söderut på ön – och på rättslig framgång i Strasbourg.

Foto: Montage

GOTLAND2019-04-03 08:33

För kalkbolagens del innebär avslaget i HD slutet för den svenska delen av det rättsliga spelet kring tillstånden. Kalkbolagen menar att regeringen ändrat förutsättningarna under den pågående tillståndsprövningen då Natura 2000-området Bästeträsk utvidgades 2015.

– Vi kommer att ta det här till Europadomstolen. Det kan inte få gå till på det här sättet i ett rättssäkert samhälle, säger Daniel Juvél, vd för SMA Mineral.

Nordkalk överväger också att ta ärendet vidare. En sådan rättsprocess kommer med stor sannolikhet att handla om ekonomiskt skadestånd.

LÄS MER: HD: Ingen stenbrytning i Ojnareskogen

Sedan en tid har de två bolagen intresserat sig för nya områden på Gotland. I förra veckan pekade Sveriges geologiska undersökning, SGU, ut Buttle som riksintresse för mineralutvinning.

– Det är absolut positivt för oss. Sedan ska det riksintresset vägas mot andra riksintressen, som naturvärden, säger Ola Thuresson, platschef vid Nordkalk.

Fyndigheten i Buttle innehåller revkalksten av den kvalitet som är nödvändig för järn- och stålindustrin. Den typen av kalksten finns bara på Gotland och förekommer inte på någon annan plats i Sverige. Efterfrågan på den här typen av kalksten beskrivs som konstant av både SMA och Nordkalk. Då de inte kunnat leverera ska kunderna ha börjat se sig om efter andra leverantörer.

– Nu har det som vi varnat för hänt, ett större globalt företag har fyllt luckan och brutit sig in på den skandinaviska marknaden, säger Ola Thuresson.

En förlust för klimatet, menar han.

– Det innebär att den kalk som används i Sverige måste transporteras längre sträckor.

Ett av företagen som ska ha tagit för sig av marknadsandelar ska vara belgiska Lhoist med verksamhet i över 40 länder.

LÄS MER: SMA krävs på svar om skydd för dricksvattnet

Nordkalk avvaktar nu tillståndsprocessen för Klinthagentäkten på norra ön. Mark- och miljödomstolen meddelar sitt beslut i ärendet den 27 maj. Slutgiltigt besked väntar någon gång nästa år. Därefter kommer Buttle att hamna mer i fokus.

SMA Mineral hoppas kunna knyta samman brotten i Klintebys och Snögrinde i Klinte och utöka brytområdet så att det omfattar 105 hektar – eller lite drygt 147 fotbollsplaner i yta.

– Kalksten är en grundpelare i vårt samhälle. Det är inte en fråga om det behövs eller inte, alternativet till kalkbrytning är att gå tillbaka till stenåldern, säger Daniel Juvél.

Planer

SMA:s tillstånd för täkten vid Klintebys i Klinte medger brytning av 25 000 ton sten per år till och med den 1 september 2026, och därefter 70 000 ton per år till och med 31 december 2033. SMA Mineral vill utöka brytningen till att gälla 900 000 ton per år, samt utöka brytområdet så att det omfattar 105 hektar.

Nordkalk äger tre fastigheter i Buttle och har ett intresse av att bryta kalk i området på lång sikt. Hur transporter därifrån ska ordnas är ännu ett frågetecken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!