"Vi har inte polisens resurser"

Livsmedelsverket har flera gånger fått tips om att allt inte står rätt till i Gothemsgårdens slakteri.

31 januari 2016 08:00

En tidigare anställd på Gothemsgårdens slakteri tipsade Livsmedelsverket om att kött köptes in från utlandet och såldes som gotländska för flera år sedan.

LÄS: Tidigare anställd: "Ren och skär lögn!"

Martin Lindblom, avdelningschef för norra och mellersta Sverige inom Livsmedelsverket, medger att det kommit in tips angående Gothemsgårdens slakteri och säger att de följts upp.

– Här har det varit tips om nattstyckningen och ibland om djuravfall. Som det har sett ut när vi har varit där, så har vi inte hittat något, säger Martin Lindblom.

Myndigheten har personal på Gotland som åkt förbi slakteriet nattetid för att undersöka om det pågått verksamhet i lokalerna, men det har inte gett något.

– Vi fick inget tips som sa att "på lördag kväll, då kommer de att stycka". Hade vi fått ett sånt tips så hade kunnat göra mycket mer.

När Livsmedelsverket får tips är de ofta väldigt diffusa eftersom många är rädda för att det ska komma fram vem som lämnat tipset.

– Vi tar gärna emot mer detaljerade tips och man får vara anonym.

Inspektörerna har även letat spår efter oegentligheter i företagets dokumentation.

– Men är det någon som verkligen vill dölja någon verksamhet så är det faktiskt inte så svårt. Vi har inte polisens resurser och är inte bemyndigande att ta oss in hur som helst. Vi har rätt till tillträde, men får inte bryta oss in och titta hur det ser ut när de inte är där. Vi har helt enkelt inte lyckats hitta någonting när vi följt upp de tips vi fått.

Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa