Tidigare anställd: "Ren och skär lögn!"

En tidigare anställd på Gothemsgården anklagar den förre slakterichefen Lars-Erik Persson för att ljuga. "Blir bara förbannad". Men Persson vidhåller att man bara sålt gotländskt kött.

27 januari 1916 12:24

Gothemsgårdens tidigare slakterichef Lars-Erik Persson sade på tisdagen till Helagotland.se att han "till hundra procent" kunde garantera att bolaget enbart sålde gotländskt kött så länge han arbetade där, och att allt eventuellt köttfusk skett efter att han slutade där förra våren.

Nu anklagas Lars-Erik Persson för att ljuga. En före detta anställd på Gothemsgården, som vill vara anonym, säger att det fuskats med köttet under flera års tid.

– Det gör mig förbannad att han sitter och ljuger i media. De har förespråkat gotländskt sedan jag var där, men samtidigt så har de tagit över irländska lammkroppar på nätterna, berättar han.

Såldes köttet sedan som gotländskt?

– Ja, det marknadsfördes som gotländskt kött. Jag såg aldrig några etiketter som antydde att det skulle vara något annat än gotländskt.

Den tidigare anställde säger att han sett fusket med egna ögon.

– Jag såg stämplarna på slaktkropparna. Jag pratade även med styckarna, som berättade att det kom leveranser med 140-150 lamm från Irland upp till tre gånger i veckan. Styckarna fick börja jobba på nätterna för att de skulle hinna få undan det innan Livsmedelsverket kom på morgonen. Det skulle inte synas vart köttet kom ifrån.

Såg du någonsin något kött som kom från Tyskland?

– Nej, inte under de år som jag arbetade på Gothemsgården. Då var det bara irländskt kött.

Personen som Helagotland.se har pratat med säger att han tipsat Livsmedelsverket om fusket, men att de verkar sett mellan fingrarna.

– Jag tipsade dem när jag slutade för ungefär tre år sedan, så jag har väl egentligen väntat på att det här ska komma upp. Jag tycker att det är märkligt att de inte tagit tag i det här tidigare.

Vad säger du om att Lars-Erik Persson garanterar att inget fusk skett så länge han arbetat i bolaget?

– Det är ren och skär lögn. Jag blir bara förbannad, han har ljugit sedan dag ett. Det har bara handlat om att tjäna så mycket pengar som möjligt. Jag tycker det är för jäkligt att man kan lura konsumenterna på det här sättet.

När Lars-Erik Persson konfronteras med anklagelserna reagerar han starkt.

– Jag säger som jag sagt förut, jag kan garantera hundraprocentigt att inget fusk förekommit under tiden jag arbetade på Gothemsgården. Det kan jag bevisa, eftersom varenda faktura finns kvar. Jag skulle aldrig gå med på att vi fuskar med något.

Så irländskt kött har inte sålts som gotländskt?

– Om det har skett så har det gjorts utan min vetskap. Men hade det skett så skulle jag märkt det. Jag har sett alla fakturor och det finns inget som tyder på det. Det verkar finnas många på Gotland som vill oss illa, men jag har inget att göra med det här företaget i dag. Jag kan bara säga vad jag gjort, och jag står helt och hållet för det jag gjort.

Helagotland.se har sökt ägarna till det fuskanklagade bolaget, ett par bosatt i Bromma, men de har valt att göra sig oanträffbara.

LÄS MER: Förre chefen: "Allt vårt kött var gotländskt"

LÄS MER: Så upptäcktes misstänkta köttfusket

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg