Regionens miss kan kosta skattebetalarna miljoner

Det helägda dotterbolagets miss kan kosta Region Gotland stora summor om de någon dag vill få bort hyresgästen NT Management från Wisby Strand. Varken politiker eller tjänstemän kan svara på hur det gjorts ett sådant misstag.

Peter Lindvall var under slutet av 2014 och nästan hela 2015 tillförordnad vd i bolaget.

Peter Lindvall var under slutet av 2014 och nästan hela 2015 tillförordnad vd i bolaget.

Foto: Dennis Pettersson

KONGRESSHALLEN2018-09-18 19:05

Region Gotlands helägda dotterbolag Wisby Strand Congress & Event AB hyr ut kongresshallen till driftbolaget NT Management. I år förnyades kontraktet mellan de två parterna och i våras anmälde Munkkällarens ägare Lennart ”Lenta” Rosenlund förfarandet till Konkurrensverket. Frågan är nu om det nya avtalet kan ses som ett rent hyresavtal eller om det ska ses som en så kallad tjänstekoncession. Om det juridiskt bedöms vara det senare skulle Region Gotland ha gått ut med ett upphandlingsförfarande.

Om det bedöms på det sättet har Region Gotland antingen valet att säga upp hyresgästen NT Management eller betala böter för att man brutit mot upphandlingsreglerna, enligt Jan Olsson, vd för Wisby Strand Congress & Event AB.

– Det är i så fall som att välja mellan pest eller kolera. Vi får lösa ut dem för flera miljoner eller ta skadeståndet. Det finns bara de två möjligheterna, säger Jan Olsson.

I samband med att Konkurrensverket nu tittar på ärendet har både de och Lennart ”Lenta” Rosenlund upptäckt att NT Management har ett indirekt besittningsskydd. Hyresgästen har därmed vid varje tillfälle som hyreskontraktet går ut rätt till en förlängning om de inte gör något fel – eller så måste Region Gotland lösa ut dem från lokalerna. Kort och gott en guldsits för NT Management.

Under de första åren hade NT Management ekonomiska problem. Men sedan 2009 har bolaget i snitt redovisat en vinst på 2,88 miljoner kronor årligen – då är även vinsten för verksamheten på Kallis inräknad.

– Om det inte går åt pipan och att de inte kan leverera hyrespengarna får de fortsätta så länge som de vill. Vi kan säga upp dem om de inte kan uppfylla alla villkor, säger Jan Olsson.

Hyresvärden och hyresgästen har vid två tillfällen kommit överens om ett undantag från besittningsskyddet, vilket är ett normalt förfarande när en statlig eller kommunal verksamhet hyr ut till en kommersiell aktör, enligt Konkurrensverkets sakkunnige Anna Görgård.

– Det här är intressant att kolla på eftersom det från början varit ett huvudvillkor mellan parterna. Undantag från besittningsskyddet är något som sedvanligt brukar finnas med och som gör det möjligt för hyresvärden att upphandla driften av en verksamhet på nytt, säger Anna Görgård.

LÄS MER: Bo Björkman – "Låt Wisby Strand ha nattklubb"

Överenskommelsen gällande undantaget från besittningsskyddet löpte ut 31 december 2014 och förlängdes aldrig.

Nuvarande regiondirektören Peter Lindvall tog över vd-rollen för regionens driftbolag strax före årsskiftet, sedan Sofia Wollmann, dåvarande vd, och Åke Svensson (S), ordförande, lämnat sina uppdrag.

Peter Lindvall skriver i en kommentar till Helagotland.se:

”Frågan om överenskommelsen och besittningsskyddet skulle ha lyfts på styrelsen så att den hade fått tagit ett aktivt beslut i god tid innan den gick ut. När jag tittar tillbaka på protokollen sedan överenskommelsen skrevs 2010 kan jag inte se att frågan varit uppe”.

Därmed kommer Region Gotland med största sannolikhet bli skyldig att kompensera NT Management om en annan aktör en dag ska in i kongresshallen, såvida bolaget inte lämnar självmant eller inte uppfyller kraven i hyreskontraktet.

– Om man säger upp aktören och det föreligger besittningsskydd måste man se om det finns skäl för uppsägningen eller inte. Om de inte har skäl för en uppsägning blir det inget skadestånd för regionen. Om de inte har skäl för uppsägningen triggar det rent principiellt ett skadestånd, säger Jonas Alberg, hyresråd vid hyresnämnden i Stockholm som även ansvarar för Gotland.

LÄS MER: Wisby Strand bröt löftet till krögarna

Helagotland.se har pratat med ett stort antal personer som varit eller är aktiva i bolaget Wisby Strand Congress & Event. Varken Sofia Wollmann (tidigare vd), Peter Lindvall (tillförordnad vd från december 2014 till december 2015), Bo Björkman (nuvarande ordförande i styrelsen), Jan Olsson (nu vd i bolaget) eller centerpartisten Eva Nypelius (styrelseledamot sedan starten 2005), har i samtalen kunnat svara på varför överenskommelsen aldrig diskuterades i samband med att den löpte ut.

– Diskussionen då var kring att man skulle hyra utan besittningsskydd. Det var ordförande och vd som hade koll på det. Det är bara att konstatera att besittningsskyddet är borta. Det är en miss i och med att man inte aktivt har tagit ett beslut på hur det ska vara. Det är bara att konstatera, säger Eva Nypelius.

Hade inte övriga i styrelsen också ett ansvar?

– Det är klart att hela styrelsen har ett ansvar att ha koll på det här. Det är en löpande hantering, jag tycker att det i det här fallet var vd:s och ordförandes ansvar. Det borde ha lyfts upp till en diskussion i styrelsen, säger hon.

Regionens bolag Wisby Strand Congress & Event har högst troligt missat att förlänga överenskommelsen. En miss som i framtiden kan komma att kosta de gotländska skattebetalarna flera miljoner kronor.

– Det är något som kommer att vara omsättningsbaserat och det finns olika alternativ i hur man räknar. Men bolaget har en ganska hög omsättning, jag vet inte om det räcker med ett ensiffrigt miljonbelopp. Det lär vara ett tvåsiffrigt miljonbelopp, men jag kan inte svara på exakt hur mycket, säger Jan Olsson.

Både han, Bo Björkman och Eva Nypelius är tydliga med att de är väldigt nöjda med nuvarande hyresgäster. De säger att det inte är aktuellt med att på något sätt lösa ut hyresgästen NT Management.

– I dag är vi jättenöjda med hyresgästen och det känns väldigt bra. Det känns som att nästan hela näringslivet står bakom dem. Vi har fått bättre villkor i det nya avtalet och vi hoppas att marknaden håller i sig, säger Jan Olsson.

LÄS MER: Nytt avtal klart för Wisby Strand

I förhandlingen gällande det nya hyreskontraktet hade de frågan om besittningsskydd uppe med NT Management och dess ägare Tobbe Larsson. Bo Björkman säger att hyresgästen inte ville kvitta bort det indirekta besittningsskyddet.

– Det var turbulent under 2014 som jag minns det. Dåvarande styrelse och vd borde ha tagit upp det här och de skulle ha haft någon sorts bevakning på det. Jag och Janne (vd:n i regionens bolag) tog upp det här när vi träffade Tobbe. Då fanns det inget intresse av att undanta besittningsskyddet igen och det förstår vi. Vår målsättning var då att få till ett bra avtal och det tycker jag att vi har fått, säger Bo Björkman.

Tobbe Larsson, ägare av NT Management, säger att det indirekta besittningsskyddet är regionens sak att hantera.

– Det här är en fråga för hyresvärden (regionen), men alla hyresgäster vill sitta med besittningsskydd. Alla hyresgäster i hela världen vill ha det av sin hyresvärd. När det nu kom upp i förhandlingen om att ta bort det fanns det ingen anledning för oss att skriva på det när vi inte behövde det. Vi har visat att vi kan sköta verksamheten och betalat bra och marknadsmässiga hyror till regionen, säger han.

Varken Åke Svensson (S), dåvarande ordförande i styrelsen eller Sofia Wollmann, tidigare vd, säger att de har något att tillföra i det här ärendet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!