"Helt plötsligt kände vi ingen puls längre"

Hur skulle du reagera om du hamnade i en situation där det är på dig det beror om en annan människas hjärta ska fortsätta slå eller inte? Amelie och Susanne i Visby gjorde precis rätt.

23 januari 2017 06:00

– Jag blev lugn. Det var först efteråt jag skakade, berättar Amelie Larsson. Tillsammans med Susanne Appelquist är hon nominerad till priset Hela Gotlands Hjälte efter att de räddade livet på Rolf Gydemo.

De tre återförenas i gångtunneln där allt hände för att berätta för Helagotland.se.

Det var en vanlig januarieftermiddag i Visby för snart ett år sedan. 63-årige Rolf Gydemo var på väg från sitt jobb på länsstyrelsen till Ica Visborg för att köpa bullar inför ett kvällsmöte.

Men han hann bara till gångtunneln under Färjeleden.

– Det var årsredovisningstider och stressigt men i övrigt mådde jag bra tiden före, jag kände mig inte konstig eller så, berättar Rolf.

Men där i gångtunneln tog det stopp.

Susanne Appelquist fortsätter:

– Jag var på väg hem och cyklade om en man som stod och höll sig i väggen i gångtunneln. När jag passerat honom hörde jag en duns. Då hade han ramlat till marken, berättar Susanne.

Hon vände om och samtidigt som hon närmade sig mannen snurrade hennes tankar.

– Jag tänkte "finns det inte någon annan här som kan hjälpa till?" Jag ville bara cykla iväg men tänkte att "jag måste väl ta det här".

Hon skakade försiktigt i Rolf som var blodig i ansiktet efter fallet. Han kvicknade till.

– Du verkade helt med och sa att du skulle gå och köpa bullar, säger Susanne och ler mot Rolf.

LÄS MER: Tävlingen Hela Gotlands Hjälte

När Rolf och Susanne satt där på den kalla marken cyklade Susannes kollega, Amelie Larsson, förbi i tunneln. Hon frågade om de behövde hjälp men de trodde inte att det skulle behövas.

Någonting gjorde att Amelie ändå stannade halvvägs upp i backen och bestämde sig för att återvända.

Hon kom precis i tid för att greppa tag i Rolf när han föll på nytt. Nu förstod både Amelie och Susanne att det var allvar. De lade Rolf i framstupa sidoläge och larmade 112, som uppmanade dem att hålla koll på hans puls i väntan på ambulans.

– Men helt plötsligt kände vi ingen puls längre, berättar Amelie och fortsätter:

– Det var som en ridå som gick ned över ansiktet på Rolf. Han blev helt grå.

Där och då dog faktiskt Rolf. Rent medicinskt var han död i 30 minuter. Men Amelie gav aldrig upp. När SOS-operatören bad henne göra hjärt- och lungräddning tvekade hon aldrig.

– Bara någon dag innan hade jag pratat med en kompis som jobbar inom vården. Det var länge sedan jag gick kurs och vi pratade om vad som ändrats sedan dess. Hon berättade att det är 30 kompressioner och två inblåsningar som gäller.

Rolf lyssnar när de två kvinnorna berättar, märkbart tagen.

– Det är så overkligt att höra om det här. Jag minns inget. Det var alla andra runt omkring som drabbades, säger Rolf.

När ambulanspersonalen kom fick de återuppliva Rolf flera gånger med hjälp av hjärtstartare innan de var framme vid lasarettet.

Rolf hade drabbats av kammarflimmer. Han svävade flera gånger under det kommande dygnet mellan liv och död men repade sig till sist.

Nästan ett år efter händelsen är Rolf tillbaks på jobbet på 80 procent. Han har ibland svårt för att fokusera och tappar ord men mår i övrigt bra.

– Jag hade en jävla tur helt enkelt. Och vi har en fantastisk sjukvård på Gotland.

Det Susanne och Amelie gjorde var dock en hjälteinsats utöver det vanliga menar Rolf som därför nominerade de båda kvinnorna till priset Hela Gotlands Hjälte.

– Jag är så tacksam för att jag är vid liv, säger han.

LÄS MER: Han blev Hela Gotlands hjälte förra året

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Juryns motivering:

”Att Rolf Gydemo lever och är fullt återställd efter sin kammarflimmer har han två änglar att tacka för. Det är rådigt och vackert att stanna och hjälpa en människa i nöd. Men att ha sinnesnärvaro att agera när andningen upphör, och på helt rätt sätt hålla kvar livet i en kropp på väg att ge upp, det är något alldeles extraordinärt”.

Priset delas ut av Helagotland.se i samarbete med Länsförsäkringar Gotland, Destination Gotland och Clarion Hotel Wisby. Omröstningen öppnar den 27 januari, och stänger den 10 februari. Den 15 februari utses en vinnare, och priset delas ut vid en ceremoni på Clarion Hotel Wisby.

Så jobbar vi med nyheter
Anna Sofia Hakeberg Malin Stenström