"Jag brukar säga att de är Mickes änglar"

18-årige Mikael Väärä bröt nacken och fick ett flertal hjärnblödningar efter en allvarlig trafikolycka, men tack vare David, Ulrika, Albin och Alva Lindh överlevde han. Därför är de nu nominerade till priset Hela Gotlands Hjälte.

24 januari 2017 06:00

Den 20 september förra året var hela familjen Lindh, bestående av pappa David, mamma Ulrika, 11-årige Albin och 8-åriga Alva, på väg från hemmet i Björke till VOK-stugan för att orientera. På en mindre väg mellan Follingbobacke och Dalhemsvägen såg de ett stort rökmoln, och började då ana att något hänt längre fram på vägen. När de kom runt kurvan såg de att en totalt söndertrasad bil låg i diket.

– Bilen var ett vrak. Helt totalförstörd. Det gick knappt att se vad det var för en bil överhuvudtaget, berättar David Lindh.

I bilen satt 18-årige Mikael Väärä och hans vän Emilie Wigström. Familjen Lindh bestämde sig genast för att hjälpa till, och efter att ha sagt åt barnen att stanna i bilen sprang David och Ulrika snabbt fram till den kraschade bilen.

– Pappa sade "det här har gått åt helvete", minns Albin Lindh när vi sitter i familjens kök knappt fyra månader efter händelsen.

David berättar hur han kände att det doftade bensin runt bilen i diket, och medan han slog av tändningen ringde Ulrika 112. De såg omgående att föraren Mikael var illa tilltygad efter olyckan, och konstaterade även att det inte gick att få ut honom ur bilen.

– Han var medvetslös och hängde i bältet när vi kom fram, och hans huvud hängde ner så att hakan låg mot bröstet vilket gjorde att han hade svårt att andas, säger Ulrika Lindh Sporre.

Med telefonen i ena handen använde Ulrika den andra för att lyfta upp Mikael Vääräs huvud så att luftvägarna blev fria. Samtidigt kontrollerade David hur det gått med passageraren Emilie, som var vid medvetande men hade mycket ont i en arm som brutits i kraschen.

Under de oändliga sju minuter som sedan dröjde innan räddningstjänst och ambulans kom till platsen såg Ulrika och David till att Mikael kunde andas, och under tiden tog David även hjälp av 11-årige sonen Albin.

– Han hämtade brandsläckare från vår bil, och han hämtade även en kofot och en kniv så att vi kunde skära loss bältet. Han var otroligt duktig, säger David, och mamma Ulrika fyller i med blicken riktad mot sonen:

– Att du vågade hjälpa till. Du var så modig. Och du var också modig Alva, som vågade sitta kvar i bilen helt ensam, säger hon och kramar om dottern som sitter intill henne.

Enligt personal från ambulans och räddningstjänst råder det ingen tvekan om att Mikael hade dött utan familjen Lindhs insats.

– Ja, han fick andningsuppehåll på båren, så de fick starta upp honom igen i ambulansen, och de har berättat i efterhand att han hade dött om vi inte hållit andningsvägarna fria under tiden han satt fast i bilen, säger Ulrika.

Mikael Väärä fördes snabbt till Karolinska sjukhuset i Stockholm, där man konstaterade att han hade omfattande skador. Han låg medvetslös i 35 dagar, och förutom en bruten nacke hade han två stora hjärnblödningar och ett 50-tal mindre.

Mikael Vääräs mamma Towe Pettersson berättar att han i skrivande stund är på rehab på Danderyds sjukhus, och att han är på bättringsvägen.

– Han kan gå några steg med rullator, och han jobbar med att träna upp minnet. Hans närminne har försvunnit helt sedan olyckan, men han kämpar på med glädje, säger hon.

Det är Mikaels anhöriga som nominerat familjen Lindh till Hela Gotlands Hjälte, och Towe Pettersson kan inte nog tacka dem för deras insats.

– Hade inte de varit så handlingskraftiga så hade Micke varit död för all evighet. De är helt fantastiska, och jag brukar säga att de är Mickes änglar.

Till historien när det gäller hjältekandidaterna i familjen Lindh hör även att olyckan den 20 september i fjol inte är första gången som de hjälpt till vid olyckor. David berättar att han varit först på plats vid ett tiotal trafikolyckor, och 11-årige Albin räddade under förra året även livet på en anhörig.

– Man tänker väl lite "inte igen" när det händer. Men för mig är det en självklarhet att stanna och hjälpa till. Man tvekar inte, utan man går på autopilot, säger David Lindh.

 

TILLÄGG: Det har uppstått en diskussion om vad det var för kniv. Det handlade om en bälteskniv och ingenting annat.

LÄS MER: Han blev Hela Gotlands hjälte förra året

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Juryns motivering:

"Kraschen blev våldsam när 18-årige Mikael Väärä for av vägen, och han skadades svårt. I en pressad situation höll familjen Lindh huvudet kallt, tog sig in i den kraschade bilen och höll Micke vid liv till räddningspersonalen kom. Han kunde lika gärna ha varit död i dag, men tack vare familjens ingripande är han på väg tillbaka till livet."

Priset delas ut av Helagotland.se i samarbete med Länsförsäkringar Gotland, Destination Gotland och Clarion Hotel Wisby. Omröstningen öppnar den 27 januari, och stänger den 10 februari. Den 15 februari utses en vinnare, och priset delas ut vid en ceremoni på Clarion Hotel Wisby.

Så jobbar vi med nyheter
Emil Lundberg Malin Stenström