På Gotland ammas det mest i hela landet

Socialstyrelsens siffror visar att Gotland har högst andel i Sverige av barn som ammas. "Det är jättebra siffror", säger Visby lasaretts enhetschef Anna Hörsne-Malmborg.

Anna Hörsne-Malmborg är enhetschef på förlossning, BB och gyn på Visby lasarett.

Anna Hörsne-Malmborg är enhetschef på förlossning, BB och gyn på Visby lasarett.

Foto: Henrik Radhe

Modersmjölk2018-09-18 07:00

Under 2016 ammades störst andel av barnen på Gotland och i Stockholms län (drygt 69 procent vid sex månaders ålder), medan lägst andel av barnen ammades i Västmanlands och Gävlebors län (58 respektive 57 procent). Det visar statistik från Socialstyrelsen.

– Det är jättebra siffror och jag blir jätteglad av att höra att Gotland ligger så pass bra till. Amning är ju den finaste gåvan vi kan ge våra barn, en mors bröstmjölk är väl sammansatt för just det barnet. Amning och hud mot hud-kontakt med barnet är av stort värde, säger Anna Hörsne-Malmborg som är enhetschef på förlossning, BB och gyn på Visby lasarett.

Hon tror att den inledande vårdtiden på BB bidrar till att Gotland toppar statistiken.

– Jag tror att en anledning till att vi ligger så bra till i statistiken är att vi har lite längre vårdtid på våra BB-mammor än i övriga landet. Det gör att man här på Gotland i större utsträckning går hem med en fungerande amning.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Hanna Westerén, som under 2018 varit mammaledig med dottern Olga, skrev i januari en uppmärksammad debattartikel om amning och blev i och med den en ambassadör för offentlig amning. Hon påtalade i artikeln att det ska vara självklart för en kvinna att kunna amma sitt barn utan rädsla eller skam.

LÄS ÄVEN: Hanna Westeréns debattartikel om amning

– Som gotlänning blir jag väldigt stolt över att det fungerar så bra här. Jag är väldigt glad för de familjer som fått amningen att fungera. Med amning är det viktigt att det får ta den tid det tar, både för mamman och barnet, och att man inte stressar vid amningstillfällen, säger Hanna Westerén.

Enligt siffrorna från Socialstyrelsen har dock andelen barn som ammas upp till och med sex månaders ålder utan kompletterande näring minskat sedan 2004. Minskningen har dock bromsats upp under senare år.

År 2016 var det 74 procent som ammades helt eller delvis vid fyra månaders ålder och 64 procent vid sex månader. Motsvarande siffror år 2004 var 83 respektive 72 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!