PRISET UTDELAT: Klart vem som blev Hela Gotlands hjälte!

Strax efter klockan 19.20 på onsdagskvällen blev det officiellt vem som tagit hem priset som Hela Gotlands hjälte.

15 februari 2017 19:25

Ett 100-tal personer fanns på plats i Vinterträdgården på Clarion Hotel Wisby när priset delades ut på onsdagskvällen. Juryn hade tagit ut fem kandidater och sedan fick Helagotland.se:s läsare ta fram vem som de tyckte skulle ta hem priset. Till slut stod det klart det blev familjen Lindh med pappa David, mamma Ulrika, 11-årige Albin och 8-åriga Alva som tog hem priset. De fick priset efter att de räddat 18-årige Mikael Vääräs liv i samband med en svår bilkrasch som inträffade på en mindre väg mellan Follingbobacke och Dalhemsvägen.

– Bilen var ett vrak. Helt totalförstörd. Det gick knappt att se vad det var för en bil överhuvudtaget, sa pappan David Lindh om olyckan.

Familjen Lindh var ordentligt rörd när det stod klart att Helagotland.se:s läsare med över 40 procent av rösterna beslutat att det skulle bli just familjen Lindh som skulle ta hem priset Hela Gotlands hjälte.

– Det är naturligtvis jättestort. Men den högsta vinsten har vi redan fått, bara dagar efter nomineringen var Mikael så pass pigg att han kunde ringa hem till oss. Då fällde jag en glädjetår, det kändes riktigt bra, säger David Lindh.

LÄS MER: Jag brukar säga att de är Mickes änglar

Han fick under onsdagskvällen se en film när Mikael Väärä kunde gå själv utan stöd. Hans rehabilitering går framåt.

– Mikael sa under samtalet att han mår så bra som han kan. Det är ett fruktansvärt trauma som han varit med om, men vi kommer garanterat hålla kontakten. Det känns bra att vi gjort en insats för honom, säger David Lindh.

Han säger att priset inte var något man förväntat sig efter att de hjälpt till vid olyckan.

– Det känns väldigt kul och omtumlande, säger David Lindh.

Juryns motivering:

"Kraschen blev våldsam när 18-årige Mikael Väärä for av vägen, och han skadades svårt. I en pressad situation höll familjen Lindh huvudet kallt, tog sig in i den kraschade bilen och höll Micke vid liv till räddningspersonalen kom. Han kunde lika gärna ha varit död i dag, men tack vare familjens ingripande är han på väg tillbaka till livet."

Så jobbar vi med nyheter
Simon Frid