När förskolan på Fårö skulle läggas ned var det först hård kamp mot beslutet och sedan blev hon ordförande i det föräldrakooperativ som drev den vidare. Det arbetet har varit väldigt givande och roligt, tycker hon och poängterar att hon aldrig har känt sig ensam i något projekt.
– Vi har varit många, som tillsammans kämpat.
Även högstadiet i Fårösund hotades med jämna mellanrum med nedläggning och kanske var det där allting började.
– Det här att bo på landsbygden, att man måste gå i fackeltåg för att bevara skolan. Otryggheten att inte veta om det går att bo kvar på Fårö har dränerat mig på energi.
Lisa Blochmann driver tillsammans med sin syster bageriet "Sylvis döttrar" på Fårö med flera anställda, har en stor familj och gård med gutefår.
LÄS MER: "Spexiga bullbaket blev viral succé"
Men de flesta känner förmodligen till henne som eldsjälen med ett ömmande hjärta för alla. Kanske var det just det som till slut satte stopp.
LÄS OCKSÅ: "Fårös eldsjäl tog hem Hela Sverige ska leva"
I samband med kampen för förskolans överlevnad började kroppen reagera på stressen. Hon fick kramp i inre ringmuskeln, en enorm smärta som gjorde att hon många dagar bara låg, på golvet eller på soffan, för att överhuvudtaget stå ut.
Behandlingen var botox i nerverna och morfin mot smärtorna för att alls hålla sig upprätt. Det blev operation, som inte hjälpte.
Efter en akut utryckning till Visby lasarett blev det ytterligare en operation, med ett klipp i ringmuskeln för att få den att sluta krampa.
– Då hade jag 40 i vilopuls. En läkare berättare att det är kroppens sätt att försvara sig. Kroppen låtsas vara död.
Eftersom operationen blev lyckad såg hon ingen anledning att lyssna på de andra varningssignalerna.
Att företagare sällan sjukskriver sig är ett välkänt fenomen och Lisa Blochmann är inget undantag. Hon kände sig till och med jagad av Försäkringskassan.
– När jag var sjukskriven för krampen ringde kassan varje vecka och ville ha in olika intyg och handlingsprogram för hur jag skulle komma tillbaka till verksamheten igen och det gjorde mig så stressad att jag började jobba. Man känner inte att man som företagare har rätt att vara sjuk.
Det här var i samband med att skolan skulle läggas ned så Lisa fortsatte jobba på. Snart reagerade kroppen igen.
LÄS MER: Ett tidigare personporträtt av Lisa Blochmann:"Vill ha en famn för alla" (GA)
Under tiden hamnar skolbiblioteket i Fårösund i fokus (som till slut flyttade till Kusparken). Lisa Blochmann ställde sig på barrikaderna igen, men det skulle kosta. Hornhinnan sprack.
Den läkte dåligt och nu måste hon ta ögondroppar varje dag.
– Jag tänkte att nu får jag lyssna på min kropp men så drog det här med asylmottagandet igång. Vad skönt att kunna hjälpa till på nära håll, tänkte jag.
Det blev oerhört turbulent och hätska diskussioner i sociala medier.
– Jag tog väldigt illa vid mig av påhoppen. Det var jättetråkigt. Jag blev ledsen.
LÄS MER: "Stor oro på norr – vi måste vara realister"
Nu är hon sjukskriven, på riktigt den här gången.
– Jag inser att jag har nått någon sorts botten och jag måste göra något åt det här nu.
Än så länge är Lisa Blochmann bara i början av sin sjukskrivning och försöker hitta en fungerande form för vardagen.
Ordet nej har tidigare inte funnits i hennes vokabulär och det är fortfarande svårt att använda det. Istället har hon börjat säga "nix", för att det låter trevligare så. De fritidspolitiska uppdragen som Centerpartist, avsäger hon sig nu i veckan.
Hela hösten blir det gruppterapi två gånger i veckan och framöver hoppas hon kunna minska dosen ångestdämpande mediciner, som bland annat hjälper mot att armar och ben domnar då hon sover.
Under hela samtalet låter hon mest glad, men också lite förvirrad. Inte snurrig på något sätt utan mer vilsen. Meningar som "Jag vill inte bli någon bitter människa", "Jag går ju igång på stress!", "Jag har alltid fått ihop det" blandas med de mer existentiella frågorna – för på något sätt måste hon lägga en bit av sin person i en låda som kanske aldrig mer kan öppnas igen. De delar som i mångt och mycket är Lisa Blochmann, hon som står på barrikaderna och kämpar för norra Gotland, för skolor och bibliotek, för asylboende och medborgarinflytande – nu kan det göra henne sjuk.
– Jag är tillfälligt slut, det är bara att acceptera.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.