Alla krafter behövs för att omställningen ska lyckas

Miljö, energi- och klimatfrågan är avgörande för Gotland.

"På  förskolorna har Region Gotland satt upp regntunnor för uppsamling av regnvatten, för att kunna vattna odlingar och för vattenlek. På regionens nya korttidsboende finns det två nedgrävda vattentankar för att samla regnvatten till bevattning".

"På  förskolorna har Region Gotland satt upp regntunnor för uppsamling av regnvatten, för att kunna vattna odlingar och för vattenlek. På regionens nya korttidsboende finns det två nedgrävda vattentankar för att samla regnvatten till bevattning".

Foto: Lise Åserud

Insändare2023-01-31 14:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på insändare ”Vi gör vad vi kan, vad gör regionen?".

Tack för frågor och stort engagemang – alla krafter behövs för att vi ska lyckas i omställningen. 

Den regionala utvecklingsstrategin Vårt Gotland 2040 pekar ut riktningen för Region Gotlands hållbarhetsarbete. Där har vi ambitiösa miljö- och klimatmål som tas om hand på olika sätt inom Region Gotland. Vi i nya majoriteten ser fram emot mer fart i omställningen framåt, men mycket görs redan. 

Gotlands omställning till ett förnybart energisystem är högt prioriterat. Region Gotland startade för två år sedan Energicentrum Gotland, som har till uppgift att skynda på energiomställningen genom informationsspridning, rådgivning, inspiration och att skapa möjligheter till omställning. Över tio stora projekt har satts igång för att påskynda utvecklingen runt om på ön. 

Region Gotland har tagit fram en solcellsstrategi. Från 2023-2025 får teknikförvaltningen 5 miljoner kronor per år för solceller. Teknikförvaltningen har länge arbetat med energieffektivisering i regionens fastigheter. Region Gotland följer även EU:s överenskommelse om att minska elförbrukningen med minst 5 procent. För december var minskningen 9 procent inom Region Gotland. 

Avfallsavdelningen arbetar kontinuerligt med att göra det enklare att sortera avfall. Återvinningscentralerna utvecklas för att framöver främja mer återbruk av material.  

Teknikförvaltningen och tekniska nämnden arbetar intensivt för hållbara lösningar kring drickvattensituationen. Innovationer för att bättre ta tillvara grundvatten eller regnvatten är nödvändiga. Nya lösningar för vatten- och avloppssystem behöver samtidigt göras med försiktighet för att säkerställa att dricksvattnet inte förorenas. 

På  förskolorna har Region Gotland satt upp regntunnor för uppsamling av regnvatten, för att kunna vattna odlingar och för vattenlek. På regionens nya korttidsboende finns det två nedgrävda vattentankar för att samla regnvatten till bevattning. 

Mycket av Region Gotlands bevattning och dammbindningen av vägar sker med processvatten eller vatten som inte är tjänligt för dricksvatten. 

Miljö, energi- och klimatfrågan är avgörande för Gotland. Framtidens kollektivtrafik kommer att vara ytterligare en viktig del i ett hållbart Gotland. Region Gotland arbetar aktivt med frågorna och vi är fast beslutna att fortsätta utveckla våra verksamheter för att nå våra högt uppsatta mål.