”Att göra ingenting är inget alternativ”

"Naturvårdsverkets samlade forskning visar att vindkraftverk står för en väldigt liten del av alla döda fåglar per år. Frågeställningen är alltså hanterad".

"Naturvårdsverkets samlade forskning visar att vindkraftverk står för en väldigt liten del av alla döda fåglar per år. Frågeställningen är alltså hanterad".

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Insändare2024-08-22 10:26
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SVAR DIREKT

Svar till "Klimatsmart".

I en insändare har jag fått direkta frågor som samordnare för Energiön Gotland. Jag väljer att göra ett undantag och svara, trots att det är en anonym insändare. Frågorna rör kommande vindparken Aurora som är placerad sydväst om Gotland. Frågorna och påståenden är hårt vinklade, och i några fall direkt felaktiga. Se gärna på Naturvårdsverkets hemsida frågor och svar. 

Höjden: Jo, nya vindkraftverk är höga, vilket är bra! Det gör dem väldigt mycket mera effektiva eftersom höjden och den stora svepytan med långa vingar fångar mera vind. Det sänker produktionskostnaden och därmed sänker det elpriset. Med höga verk krävs betydligt färre verk.

Fåglar: I tillståndsprocesserna som länsstyrelsen är en del av, så avvägs risken för skada på populationer mot miljönyttan av förnyelsebar energi. Naturvårdsverkets samlade forskning visar att vindkraftverk står för en väldigt liten del av alla döda fåglar per år. Frågeställningen är alltså hanterad. 

Beslutet: Länsstyrelsen har sagt ja till Natura 2000 och förordat tillstånd för prövningen i Sveriges ekonomiska zon om området blir utpekat som Energiområde. Regeringen fattar de avgörande besluten. Länsstyrelsen beslut var inte enigt, utan det fanns avvikande åsikter, vilket inte är helt ovanligt.

Mikroplaster: Den uträkning som presenteras är falsk matematik. Det fåtal mätningar och vetenskapliga studier som finns, visar inte att vindkraftverk skulle vara en viktig källa till utsläpp av mikroplast. Naturvårdsverkets samlade bedömning är att vindkraft i jämförelse med andra källor sannolikt bidrar med försumbara mängder mikroplast.

Bisfenol A: Människor exponeras för bisfenol A främst via material i kontakt med livsmedel samt via vår inomhusmiljö. Bisfenol A används också i framställningen av den epoxi som finns i vindkraftverkens rotorblad. Det kan finnas små mängder oreagerad bisfenol A kvar i epoxi som kan läcka ut. Bisfenol A bryts dock ner snabbt i miljön, varför potentiellt läckage från epoxi som används i vindkraftverk inte utgör en källa till vår exponering, enligt Naturvårdsverket.

Min övertygelse är att storskaliga vindkraftsparker kan både bidra till en väldigt omfattande produktion av grön förnyelsebar energi och samtidigt en förbättring av Östersjöns miljö.

Kom också ihåg att både världens forskare och politiska ledare drar samma slutsats; om vi ska klara att begränsa skadorna av den mänskligt framkallade klimatkrisen så är åren fram 2030 avgörande. Det är fem och ett halvt år dit – att göra ingenting är inget alternativ!