Lasse Aarønæs skriver i en insändare om högskolornas och universitetens uppdrag att samverka med det omgivande samhället. Han fäster blicken främst på Campus Gotland och vårt avtryck i den lokala debatten och finner att mer kunde göras.
Här vill jag ge några perspektiv på detta från min horisont som rektorsråd för Uppsala universitet Campus Gotland.
Forskning är att fördjupa sig i en fråga och söka ny kunskap. Ofta innebär det att man samarbetar med andra, inom och utom det egna lärosätet, det egna ämnet eller det egna landet.
Forskarna på Campus Gotland, knappt 180 personer, har alla den typen av nätverk som ser olika ut beroende på vilket ämne de studerar. Att samverka är alltså en del av forskarens arbete. Flera forskare inom Uppsala universitet har kontaktytor in mot det gotländska samhället.
Det kan handla om energiomställning och energieffektivisering, grundskola, kulturvård, sjukvård, näringslivsutveckling med mera. Vi har ett särskilt partnerskap med Region Gotland och vi har kontakt med Science Park, Tillväxt Gotland, länsstyrelsen, lokala utvecklingsbolag, Gotlands museum, Energicentrum, och så vidare
Att en forskare arbetar på Campus Gotland innebär inte per automatik att denne studerar gotländska frågor. Men ny kunskap kan komma Gotland till del även från våra kollegor som verkar i Uppsala. Under våren 2022 hade vi en öppen seminarieserie om kalkbrytning, dess betydelse och konsekvenser på lokalsamhälle och miljö.
Föredragen hölls av både forskare från Campus Gotland, från Uppsala och från andra lärosäten. Före pandemin hade vi vid flera tillfällen öppna föreläsningar om beroendeproblematik. Dessa hölls av våra kollegor från Uppsala och var mycket välbesökta.
Ända sedan vi blev en del av Uppsala universitet för snart tio år sedan har det varit viktigt för oss att bygga kontakter med olika aktörer på Gotland. Som lärosäte har vi uppdraget att sprida den kunskap som våra forskare kommer fram till och det kan vi göra på många olika sätt.
Lasse Aarønæs vill gärna se forskarna i debatten i lokalmedia men vi väljer ofta andra sätt för att nå ut. Samverkan och kunskapsspridning är ett kärnuppdrag för ett lärosäte och jag kan hålla med om att ännu mer skulle kunna göras. Men jag vill hävda att vår förankring på Gotland är stark och våra kontaktytor många, även om det inte alltid syns i media.