Det rapporteras på Helagotland om att "Bristen på bostäder hotar Gotland" och att Gotlands hushåll har låga inkomster, bostadspriserna är bland landets högsta. Dessutom lider hälso- och sjukvården brist på resurser och är underbemannad, skolorna fortsätter att läggas ner, listan kan göras lång.
Samtidigt prioriterar Region Gotland besöksnäringen högt med det underliggande argumentet att besöksnäringen skapar mervärden för Gotland. Men det är inte de som kommer hit på sommaren som gör Gotland.
Det är vi som är bofasta och folkbokförda här, som jobbar här, betalar skatt här, handlar i affärer i Stenkyrka, Klintehamn eller Havdhem året runt, som tar våra barn till skolor som flyttas längre och längre bort, går till vårdcentraler i Hemse och Slite, står på väntelista hos Folktandvården som aldrig har plats eller tid, går på en tom Folkets Bio en februari kväll.
På det stora hela är det vi, åretruntgotlänningar, som är trådarna i samhällsväven. När man nu läser att elevunderlaget minskar, så är det kanske inte så konstigt att låga löner och höga bostadspriser gör att barnfamiljer väljer att bo på andra ställen.
Kan det vara så att öns popularitet bland besökare driver upp bostadspriser? Kan det vara så att besöksnäringen behöver ses i ett större perspektiv och diskuteras mycket mera brett än vad Region Gotland hittills gjort? Vi kan inte bara fortsätta att ta för givet att besöksnäringen bara är bra för Gotland.
Vem kan och vill på en hotellifierad ö som blommar upp under några korta sommarveckor varje år? Här behövs en djupare analys av hur saker hänger ihop. Flera analyser har redan gjorts men resultaten verkar ingen agera på, exempelvis besöksnäringens egen konsultrapport som visade att besöksnäringen inte genererar vinster för Gotland.
Gör Gotland till en attraktiv plats att bo på för oss bofasta, ha jobb, skaffa barn, bygga familj, åldras tryggt, ha ett rikt liv, sedan kan andra saker prioriteras! Det är dags att prioritera gotlänningar!