Förbud mot dubbdäck är enda vägen till renare luft

Kommentar till artikeln om luftföroreningar vid Polhemsskolan.

"Det finns bara en vetenskapligt bevisad metod som fungerar för att sänka halterna av PM10 och det är att sluta använda dubbdäck".

"Det finns bara en vetenskapligt bevisad metod som fungerar för att sänka halterna av PM10 och det är att sluta använda dubbdäck".

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2024-02-19 14:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

17 februari publicerades en artikel Gotlands Tidningar kring luftkvaliteten vid Polhemsskolan, och då specifikt förekomsten av höga nivåer av PM10. PM10 definieras som partikelmassan av alla partiklar med en diameter upp till 10 mikrometer.

Naturvårdsverket har tagit fram miljökvalitetsnormer för att stort antal miljöförorenande ämnen, inklusive PM10. Naturvårdsverket har fastställ normvärdet för PM10 till 50 µg/m3. Detta värde får överskridas maximalt 35 dygn under ett kalenderår för att fortfarande ligga inom miljökvalitetsnormen för luft utomhus.

2014 publicerades Trafikverket en omfattande undersökning kring luftföroreningar i Stockholms län (Åtgärder mot höga halter av partiklar (PM10) på platser där människor vistas intill hårt trafikbelastade vägar i Stockholms län, publikation 2014:034).

I rapporten konstateras följande: "Den största källan till partiklar, PM10 i Stockholms län är partikelgenereringen vid slitaget av vägbanorna på grund av användningen av dubbdäck".

Det finns all anledning att anta att samma omständigheter även råder på Gotland, det vill säga, halterna av PM10 i Visby i allmänhet och vid Polhemsskolan i synnerhet är direkt beroende av hur många bilar med dubbdäck som passerar vid skolan.

Här kan man jämföra med situationen på Hornsgatan i Stockholm. Användningen av dubbdäck på Hornsgatan förbjöds år 2010. Det förbudet har direkt påverkat luftkvaliteten på Hornsgatan till det bättre. 

Numer överträds normvärdet för PM10 ca 20 dygn per kalenderår, från tidigare kring 70 dygn per kalenderår. Stockholm stad konstaterar:

"De minskade halterna av partiklar, PM10, i Stockholm beror framförallt på att dubbdäcksanvändningen har minskat och därmed också produktionen av slitagepartiklar på vägbanorna".

Sammanfattningsvis finns bara en vetenskapligt bevisad metod som fungerar för att sänka halterna av PM10 och det är att sluta använda dubbdäck. 

Att sänka hastigheten, byta till granitgrus eller använda fuktbindande medel kommer alltså inte ge efterfrågad effekt.

Så frågan som måste besvaras är kort och gott – vad ska prioriteras, dubbdäck eller barnens luftkvalitet och därmed hälsa?