”Vissa dagar vill vi inte att vår son ska vara ute”

Försämrad lungutveckling och astma är två av hälsoeffekterna som den luftburna partikeln PM10 kan ge hos barn. Nu växer frustrationen hos föräldrar till barn på Polhemsskolan, där höga föroreningshalter uppmätts. ”Man känner sig inte hörd”, säger föräldern Jon Kennerwall.

Två nya mätstationer står nu utanför Polhemsskolan.

Två nya mätstationer står nu utanför Polhemsskolan.

Foto: Vera von Otter

Visby2024-02-15 06:15

Det har länge varit känt att Visbys luftkvalitet är dålig. Och värst är det på torra dagar under sen vinter och tidig vår, när dubbdäck sliter ned de sandade vägytorna och bildar damm som sprids ut i luften.

Som en del i regionens arbete mot föroreningarna står det sedan tre veckor tillbaka två nya mätstationer på Norra Hansegatan, en av dem strax utanför Polhemsskolans gympasal. Och siffrorna från mätningarna bekymrar föräldrarna. Vid flera tillfällen har halterna legat långt över gränsen för vad som enligt Metereologiska institutets luftkvalitetsindex ska betraktas som ohälsosamma nivåer. På förmiddagen den 6 februari var nivåerna av PM10-partiklar uppe på över 1 000 mikrogram per kubikmeter luft. 200 mikrogram är enligt luftkvalitetsindex ”mycket ohälsosamt”.

PM10 kan enligt Naturvårdsverket orsaka skadliga hälsoeffekter och påverka både lungor och hjärt- och kärlsystem. Hos barn, som är extra känsliga, kan exponering leda till astma och försämrad lungutveckling. 

Jon Kennerwall och Daniel Leopold, som har barn på Polhemsskolan, har länge oroat sig över luftföroreningarna vid skolan. Efter att ha följt mediedebatten och pratat med andra föräldrar har de fått upp ögonen för de höga PM10-halterna, och de berättar att många föräldrar under flera års tid försökt få regionen att inse situationens allvar.

undefined
Föräldern Daniel Leopold är oroad över luftföroreningarna vid Polhemsskolan.

Jon och Daniel är positiva till de nya mätarna vid skolan. Nu går det att se svart på vitt att halterna är för höga. I realtid kan den som vill följa nivåerna tim- och dygnsvis, via en länk på regionens hemsida.

– Tidigare har man bara kunnat spekulera i hur det är här vid skolan, efter att ha sett de skyhöga värdena på Österväg, säger Daniel Leopold.

Daniel och hans familj bor vid en annan hårt trafikerad väg och har stängt till ventilerna på den sidan av huset. Han funderar på hur luftsituationen påverkar hans barns hälsa.

– Är det ens nyttigt för barnen att vara ute på skolgården? Om det här bara fortsätter... ja, så långt vill man inte ens tänka, säger Daniel Leopold.

Jessica Laneborg, ytterligare en förälder på skolan, berättar att hennes barn ofta klagar över sveda i ögonen och hosta. Att hennes son har astma gör honom dessutom extra känslig.

– Vissa dagar har vi sagt till personalen att vi inte vill att vår son ska vara ute, säger hon och tillägger:

– Det är under all kritik. Regionen har varit medveten om detta problem i så många år och fortfarande testas det bara, säger hon.

undefined
Jessica Laneborgs barn går på Polhemsskolan.

I en rapport från Naturvårdsverket från 2017 konstaterar man att miljöerna runt skolor ska övervägas noga. Det är något som även Olena Gruzieva, forskare i miljömedicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet, understryker.

– Föroreningsnivåer som för vuxna bara orsakar lite irritation kan leda till större problem för barn, bland annat för att de har trängre luftvägar, säger hon.

Men om en skola redan ligger där den ligger får omgivningarna anpassas efter hand, menar hon. Till exempel kan man minska exponeringen genom att hålla barnen inomhus i den värsta rusningstrafiken och undvika promenader på platser trafiken är som tätast. En annan åtgärd som Olena Gruzieva lyfter är att begränsa hastigheten för den närliggande trafiken. Och det är just vad föräldrar och skolpersonal länge efterlyst på Norra Hansegatan, vilket Helagotland tidigare rapporterat om.

Föräldrarna Daniel, Jon och Jessica har alla tre förståelse för att luftföroreningar är ett komplext problem som inte går att komma till rätta med i en handvändning. Men de kan inte förstå varför politikerna fortsätter att tillåta en hastighet på 50 kilometer i timmen utanför skolan.

– Att det ska ta så lång tid att sätta dit en trettioskylt är katastrof, säger Jessica Laneborg.

– Hur kan man inte ha sänkt hastighetsgränsen? Det handlar både om säkerhet och minskade partikelnivåer, säger Jon Kennerwall.

Svaret på den frågan är enligt tekniska nämndens ordförande Mariette Nicander (M) att regionen sätter in en åtgärd i taget, för att kunna isolera vilka förändringar som fungerar bra och mindre bra. Och just nu utvärderar regionen huruvida halkbekämpning med granitkross är mindre förorenande än kalkkross, som använts tidigare. Därefter tror även Mariette Nicander att det är en god idé att sänka hastigheten.

– Vi har velat sänka hastigheten ska du veta. Det skulle även göra att färre tar bilen, säger Mariette Nicander.

Vad vill du säga till de föräldrar som tycker att regionens arbete går för långsamt?

– Jag tycker också det går för långsamt, men vad ska man göra? Vi måste ta ett steg i taget. Tyvärr går det inte att göra snabbare, säger Mariette Nicander.

undefined
Mariette Nicander, tekniska nämndens ordförande.

När forskaren Olena Gruzieva får se datan över PM10-halterna utanför Polhemsskolan säger hon att det är ”väldigt höga” halter i Visby under vissa perioder. Från maj till oktober är dock nivåerna lägre, vilket sänker årsmedelvärdet. Men, vill hon poängtera, forskningen har inte kunnat fastställa någon halt av partikeln där hälsopåverkan inte har observerats. Det betyder att även låga halter potentiellt är skadliga.

– Det finns ingen säker lägsta gräns för PM10, så det är viktigt att sträva efter så låga värden som möjligt, säger hon.

Jonatan Levin är miljöskyddsinspektör och en av dem som jobbar med att samordna regionens åtgärder mot luftföroreningar. Han menar att de nya mätstationerna vid Polhemsskolan har satts upp där för att ge en bättre bild av luftkvaliteten i Visby. Vissa dagar är luftkvaliteten så dålig längs Visbys vägar att barn och känsliga personer bör överväga att stanna inne eller välja en annan väg än där luften är som värst, säger han.

Men är det rimligt att barnen ska behöva anpassa sig efter den dåliga luften?

– Nej, det är helt orimligt. Det ska vara bra luftkvalitet i hela staden, speciellt vid skolor och äldreboenden.

Jonatan Levin håller med om att man bör tänka till kring vart framtidens skolor placeras.

– Men det borde fungera att ha en skola där Polhemsskolan ligger, om vi här i Visby hittar rätt lösningar för att få en bra luft. 

Jonatan Levin säger att det är många som behöver samarbeta och som kan göra skillnad för att förbättra Visbyluften.

– Det är tydligt att vi kommer behöva göra mer. Vi behöver göra åtgärder som så skyndsamt som möjligt ger bättre luft i Visby, säger Jonatan Levin.

Vad är PM10?

Grova partiklar, PM10, definieras som partikelmassan av alla partiklar med en diameter upp till 10 mikrometer. Partiklarna bildas vid slitage av däck, vägar och bromsar, samt vid förbränning och när gaser från förbränningen kondenseras.

Källa: Naturvårdsverket
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!