Missnöje bland idrottslärarna på Solbergaskolan

Vi upplever att Region Gotland inte prioriterar kärnverksamheten och istället gör satsningar på ishall, simhall och kulturhus.

Gymnastik i trängt läge.

Gymnastik i trängt läge.

Foto: RICK RYCROFT

Insändare2024-03-14 07:07
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Gotlands största grundskola har akut behov av fler och större idrottshallar.
Region Gotland har tidigare meddelat att en ny idrottshall ska vara färdigställd år 2026 i Visby. Vi ser ingen framtidstro för detta löfte. Och nu riskerar skolan att förlora sitt enda grönområde till förmån för en byggarbetsplats fylld av buller och grävskopor där en ny simhall ska byggas. Under utomhussäsongen är det i dag en liten grönyta som ibland fem klasser ska samsas om. Samtidigt finns planer på ett kulturhus där Solbergabadet i dag är lokaliserat, vilket i stället hade kunnat bli en idrottshall. Regionen bör prioritera resurser för att förbättra befintliga skolor i stället för att skapa ytterligare utmaningar för elever och lärare i en redan pressad situation.

Vi undervisar hela högstadieklasser i salar som från början är byggda för halvklasser på 1950-talet. Idrottssalarna är små, slitna och undermåliga gällande förråd, takhöjd och yta. I de för få och slitna omklädningsrummen möts vissa dagar 200 elever samtidigt för att byta om. I elevenkäten är omklädningsrummen återkommande som den mest otrygga platsen på skolan. Eftersom det är så många klasser och elever räcker inte skolans två idrottssalar till. Därför måste vi förflytta oss till andra undermåliga idrottssalar i Visby. Det finns klasser som aldrig haft lektion inomhus på Solberga.

LÄS MER: Idrottslärarna ryter till i desperation

På grund av ovanstående faktorer går det inte att nå en likvärdig undervisning i ämnet. Det innebär att vissa elever får möjligheten att utveckla fysiska förmågor som andra elever inte kommer kunna utveckla. Vill inte Region Gotland ha likvärdig undervisning i skolan? Det verkar finnas en förlegad uppfattning att ”idrott” i skolan enbart ska få eleverna i rörelse. Idrott och hälsa har precis som alla andra ämnen i skolan en kursplan som innehåller flera olika moment och kunskaper som eleverna förväntas lära sig under skolåren.

Vi har redan en usel arbetsmiljö och med nuvarande byggplaner så ser det ut som att vår arbetsmiljö kommer bli ännu sämre. Vart ska eleverna få en tillfredställande undervisning? Vem vill jobba som idrottslärare när man förväntas stressa runt dagligen och undervisa på olika platser i Visby, och det inte finns någon plan för förbättrade åtgärder? Vi saknar dialog, förståelse och vilja att förbättra situationen för ämnet idrott och hälsa på Solbergaskolan. Vi vill ha svar av regionstyrelsen.