Koldioxidinfångning viktig för att ställa om

Replik till insändaren med rubriken: ”All cement i Sverige behöver väl inte komma från Gotland”.

Matilda Hoffstedt, fabrikschef på Heidelberg Materials, svarar på en insändare som ifrågasätter om all cement måste komma från Slite.

Matilda Hoffstedt, fabrikschef på Heidelberg Materials, svarar på en insändare som ifrågasätter om all cement måste komma från Slite.

Foto: Dennis Pettersson

Insändare2023-10-19 14:20
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att ställa om Heidelberg Materials (tidigare Cementa) fabrik i Slite kommer, precis som Monica Woolard påpekar i sin insändare den 19 oktober, kräva om- och tillbyggnad av den befintliga fabriken och hamnen. 

Den nu pågående tillståndsprocessen är i ett inledningsskede och svar på frågor om energi, mellanlagring av koldioxid, hamnutbyggnad och muddring kommer att utredas och besvaras under processens gång. 

Svensk industri driver på för att minska klimatutsläppen. I Slite tillverkas omkring tre fjärdedelar av den cement som används i svenskt samhällsbyggande. Vi ersätter fossila bränslen med biogena och vi ersätter kalksten med alternativa råvaror som slagg och flygaska. 

Det sänker det totala klimatavtrycket från cementen och är viktiga steg i klimatomställningen. Men för att nå hela vägen till nettonollutsläpp år 2030, behöver vi fånga in den kvarvarande koldioxiden som är oundviklig vid cementtillverkning.

Infångning av koldioxid (CCS) vid anläggningen i Slite är en förutsättning för att kunna sänka klimatpåverkan från cement till noll, med potential att bli en kolsänka genom infångning av biogen koldioxid. Omställningen av Slitefabriken är helt avgörande för en konkurrenskraftig cementförsörjning och beredskapsförmåga i Sverige även i framtiden.

Mycket talar för att en stor del av cementen som används för att bygga Sverige bör komma från Slite. Statliga Tillväxtanalys belyste svårigheterna med att flytta cementproduktionen från Slite i sin slutrapport av regeringsuppdraget ”Uppdrag om fördjupad kartläggning och analys av efterfrågan på cement i olika sektorer, tillgången till kalksten, cementklinker och cement samt förutsättningarna för import” från 2022. 

Sveriges geologiska undersökning (SGU), som deltog i uppdraget, konstaterade att få andra kalkstensförekomster motsvararar brytningen i Slite utifrån storlek, kvalitet, tillgänglighet och förutsättning för långvarig produktion. 

De alternativa platser som pekas ut är förenade med svårigheter, de är exempelvis alltför små för cementproduktion i större skala, och det saknas relevant infrastruktur för brytning och produktion. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har även beslutat att anläggningen i Slite har betydelse för totalförsvarets civila del.

Vi gör den här satsningen för att kapa motsvarande fyra procent av Sveriges utsläpp och säkerställa ett klimatneutralt samhällsbyggande i Sverige. Vi vill bidra till att Gotland blir en framtidsregion som går i täten för investeringar i klimatomställning och grön industriell tillväxt.