Kyrkan är en del av samhället

Gotlands kristna råd (GKR) instämmer i den kritik som flera kyrkor har framfört inför regionfullmäktiges beslut om villkor för kultur- och fritidsstöd i Region Gotland under kommande år.

"Den beröringsskräck med religion som framkommer i beslutet rimmar dåligt med det postsekulära Sverige vi alla är en del av".

"Den beröringsskräck med religion som framkommer i beslutet rimmar dåligt med det postsekulära Sverige vi alla är en del av".

Foto: Malin Stenström

Insändare2023-04-18 10:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ett beslut som innebar att kultur- och fritidsstöd inte ska ges till verksamheter som innehåller ”religiösa eller partipolitiska inslag.” 

I likhet med biskop Erik Eckerdal anser vi att beslutet är ”motsägelsefullt” och ”rimmar dåligt med den överenskommelse som finns mellan staten och civilsamhället” (GT 29 mars 2023). 

Kyrkan är en del av samhället, precis som idrottsföreningar och andra föreningar med barn- och ungdomsverksamhet. Kyrkorna på Gotland önskar fortsatt bidra på ett positivt sätt till samhällsutvecklingen, men för att komma i fråga om bidrag till kultur- och fritidsverksamhet, tvingas vi nu att recensera oss själva. Vad i vår verksamhet är de facto ”icke-religiöst?” Och vem ska avgöra det?

Många kyrkor bedriver verksamhet där merparten av barnen kommer från icke-religiösa familjer men där föräldrarna gjort ett aktivt val då man låter barnen finnas med i verksamhet ”med religiösa inslag”. Vi ställer oss frågande till varför familjer som är positiva till våra verksamheter och inte heller räds religiösa inslag inte ska nås av kultur- och fritidsstöd?

Vi vill uppmana regionfullmäktige att ta upp formuleringen till ny behandling eftersom vi oroas av att den också kommer att kunna ligga till grund för kommande beslut gällande lokalt aktivitetsstöd, bidrag till studieförbunden eller kunna utgöra ett hinder för framtida samverkan mellan kyrkorna och Region Gotland. 

Den beröringsskräck med religion som framkommer i beslutet rimmar dåligt med det postsekulära Sverige vi alla är en del av. Som kyrkor kan vi inte svara för politiska partier eller andra trossamfund, men vi vill betona att vi tror att det i de flesta fall är positivt för barn att växa upp i miljöer där åsikter ventileras. 

Ingen av oss växer upp i en miljö som är helt åsiktsfri, likt ett vitt och blankt papper. En hel del barn och ungdomar har kommit i kontakt med våra kyrkor genom åren. En del har valt att stanna kvar i kyrkan och andra inte. 

Den signal som regionfullmäktige skickar ut är att viss del av vår verksamhet inte har varit till gagn för dessa barn och ungdomar. För det fall regionfullmäktige väljer att inte ändra beslutet kräver det i alla fall en mer tydlig motivering.