Öppet brev till länsstyrelsen angående GGN

Gäller inte krav på miljökonsekvensbeskrivningar alla företag undrar insändarskribenten och får svar direkt av länsstyrelsen.

Gäller inte krav på miljökonsekvensbeskrivningar alla företag undrar insändarskribenten och får svar direkt av länsstyrelsen.

Foto: Malin Stenström

Insändare2024-03-02 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läser med stor förvåning Helagotlands artikel om vad som händer i Hejdeby, där GGN 2.0 planeras. Där står att arrangören Nordic Sport & Event, som väntar på tillstånd från länsstyrelsen, har beställt prover från förorenade områden och en arkeologisk undersökning längs den 2,5 mil långa bansträckningen. På rekommendation från länsstyrelsen.

Gott så. Men undersökningarna ska vara klara före den 4 mars! Om en vecka!

Conny Bohlin, vd på ovannämnda företag, säger till Helagotland: "Det är viktigt att vi gör den för att kunna undgå den stora miljökonsekvensbeskrivningen".

Frågor till länsstyrelsen:

Krav på miljökonsekvensbeskrivningar, gäller inte det alla företag? Vad säger lagen om det kravet?

Vad menar Bohlin med att länsstyrelsen rekommenderat det här tilltaget, ”för att undvika miljökonsekvensbeskrivningen”?

Vad gäller frågan om samråd, jag vet att markägarna fått yttra sig. Får allmänheten också den möjligheten?

SVAR DIREKT

Svar på öppet brev till länsstyrelsen.

Nordic Sport & Event har inkommit med en anmälan om samråd för väsentlig ändring av naturmiljön enligt 12 kap 6 § miljöbalken (ett så kallat 12:6-samråd). Anmälan avser planerna att genomföra motortävlingen GGN i Hejdeby. 

Inom ramen för ett 12:6-samråd behöver man ibland lämna in en miljökonsekvensbeskrivning. Vid bedömningen av om en sådan behövs tar man bland annat hänsyn till vilken verksamhet som ska bedrivas och i vilket område den ska bedrivas. 

När det gäller den planerade banan i Hejdeby har länsstyrelsen bedömt att en miljökonsekvensbeskrivning behövs. Det som ännu inte är klarlagt är vilken omfattning den behöver ha. 

Länsstyrelsen kommer inom kort att fatta ett beslut om verksamheten kan antas ha en betydande miljöpåverkan eller inte. Beslutet avgör om bolaget behöver genomföra en så kallad specifik miljöbedömning eller om det är tillräckligt med en så kallad liten miljökonsekvensbeskrivning.

Om en specifik miljöbedömning krävs ska ett avgränsningssamråd med en utökad samrådskrets genomföras. I den utökade samrådskretsen ingår bland annat den allmänhet som kan antas bli berörd av verksamheten.

Beslutet om betydande miljöpåverkan är inte beroende av provtagningen av förorenad mark och den arkeologiska undersökningen. Länsstyrelsen har däremot upplyst bolaget om att en arkeologisk undersökning behöver göras och att bolaget är ansvarigt för att de potentiella markföroreningar som finns i området inte sprids. 

Länsstyrelsen ser inga hinder för att undersökningarna görs parallellt med samrådsprocessen.

Anna-Lena Fritz, chef enheten för naturskydd, Länsstyrelsen i Gotlands län