Replik: Tack och lov för Staten

Insändare2024-07-06 10:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Robert Steffens är besvärad av det svenska förmynderisamhället och tar Systembolaget som ett exempel på då staten hindrar medborgare att ta egna fria beslut. (GT 4/7) 

Steffens går så långt i resonemanget att han påstår att "Vi kan ta egna beslut och behöver inte att staten styr våra liv". Steffens har missat en sak: staten är vi själva. En demokratisk konstruktion som ser till att inte en medborgare ensam får göra precis som den vill och att det får negativa konsekvenser för alla andra. Staten skyddar oss alla andra, när den till exempel har bestämt att Steffens inte får köra sin bil på den sida av vägen, precis som just han vill. Staten genomför folkets vilja det vill säga det som Sveriges Riksdag har beslutat i demokratisk ordning. 

Att Steffens inte får bestämma själv över sina alkoholinköp är ett litet pytteexempel på allt i våra liv som Staten styr över. Tack och lov för Staten! Tack och lov för det lagstyrda, välorganiserade, omtänksamma och hänsynsfulla samhället. Fundera över alternativet?