Svenska Freds kräver folkomröstning om DCA-avtalet

"Vi, Svenska Freds Gotland, är djupt oroade över avtalet som kommer att leda till att Gotland blir en mer otrygg plats att bo på med ökade hot och där människor lever under olika lagar".

"Vi, Svenska Freds Gotland, är djupt oroade över avtalet som kommer att leda till att Gotland blir en mer otrygg plats att bo på med ökade hot och där människor lever under olika lagar".

Foto: Fredrik Persson/TT

Insändare2024-06-16 11:24
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inskickad vädjan till riksdagens samtliga ledamöter.

Vi, Svenska Freds Gotland, menar att informationen till svenska folket varit under all kritik och att flertalet fortfarande inte vet vad avtalet innebär. 

Hans Blix före detta utrikesminister, chef för IAEA (Internationella atom¬energi¬organet) och FN:s vapen¬inspektörer i Irak menar i Svenska Dagbladet att ”Det nu aktuella avtalet bör inte underställas riksdagens godkännande förrän tillfälle givits för en grundlig offentlig diskussion.”

Trots att vi i dag är medlem i Nato med allt det innebär vill vår regering driva igenom ett avtal där vi upplåter mark och privilegier samt i viss mån immunitet till främmande makts militära och civila enheter utan några som helst motkrav. Tydliga sätt att verifiera vad som tas in på svenskt territorium saknas.
Vår statsminister påstår att det inte är aktuellt med kärnvapen i Sverige i fredstid. Vi vill veta var i avtalet det står skrivet. Talet om samsyn ser vi som otroligt naivt, eftersom något avtal då inte skulle krävas. Vi bör också vara förberedda på att Amerikas förenta stater, efter det val som väntar, kan ändra sin hållning gentemot omvärlden. 

Eva Bofride, ledarskribent Gotlands Tidningar, skrev i samband med den första namninsamlingen mot avtalet: ”Det skulle förvåna mig oerhört om en enda gotlänning skulle välkomna kärnvapen på Gotland. Liksom en enda svensk skulle önska det för Sverige.”

Vi, Svenska Freds Gotland, är djupt oroade över avtalet som kommer att leda till att Gotland blir en mer otrygg plats att bo på med ökade hot och där människor lever under olika lagar. 

Men vår vädjan berör inte bara oss, utan alla svenskar som säger nej till det centrala innehållet i DCA, samt alla dem som inte har en aning om vad det är för avtal, (76 procent av svenskarna enligt opinionsundersökning som Novus gjort på uppdrag av Sveriges
Fredsråd 23-30 maj 2024).

Om regeringen vill driva detta vidare krävs naturligtvis en folkomröstning.