Tretusen gånger skadligare med konstgräs än vindkraft

Vad gäller vindkraftverk så släpper alla vindkraftverk i Sverige ifrån sig totalt cirka 650 kilo mikroplast per år i naturen. Det ska jämföras med exempelvis 8 000 ton från trafiken och 2 000 ton från konstgräsplaner.

Vad gäller vindkraftverk så släpper alla vindkraftverk i Sverige ifrån sig totalt cirka 650 kilo mikroplast per år i naturen. Det ska jämföras med exempelvis 8 000 ton från trafiken och 2 000 ton från konstgräsplaner.

Foto: Emil Lundberg

Insändare2024-03-20 14:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Signaturen ”En som undrar” ondgör sig över Miljöpartiets senaste insändare om regionens märkliga turer kring besluten om kalkstensbrytningen på ön. Hen menar att kalkstensbrytning har pågått i 100 år utan problem och vill att Miljöpartiet i stället svarar på frågor om mikroplaster från vindkraftverk och uttjänta bilbatterier.

Detta är en ganska vanlig taktik från personer som inte gillar att Miljöpartiet driver frågor kring klimat och miljö; de försöker flytta fokus till andra miljöfrågor som de tror är mer problematiska, ofta inom energiområdet. Det finns en aktivt driven mytbildning i många av dessa frågor som tyvärr många inte bryr sig om att faktagranska.

Vad gäller vindkraftverk så släpper enligt beräkningar alla vindkraftverk i Sverige ifrån sig totalt cirka 650 kilo mikroplast per år i naturen. Det ska jämföras med de 12 000 ton som enligt Naturvårdsverkets beräkningar årligen släpps ut från andra källor varav exempelvis 8 000 ton kommer från trafiken och 2 000 ton från konstgräsplaner. Så det är tretusen gånger mer skadligt för naturen i Sverige att spela fotboll på konstgräs än att skapa fossilfri vindkraft.
 


Vad gäller uttjänta bilbatterier så pågår en snabb utveckling av hur dessa kan återvinnas/återbrukas såväl vad gäller materialåtervinning som användning på andra sätt eftersom batterierna har 60-70 procent kvar av sin laddningsförmåga. De senaste åren har klimatpåverkan från batterier minskat med 50 procent per batteri och utvecklingen går snabbt.

Det är mer än vad man kan säga om kärnkraften där vi efter 60 år fortfarande inte har någon lösning på förvaringen av kärnavfallet, ändå tror många att kärnkraft är svaret på framtidens energibehov.

Och att kalkbrytning skulle vara problemfri är helt enkelt inte sant. Den står för 4 procent av Sveriges totala koldioxidutsläpp, ger problem vid långa transporter av kalkflis, sänker grundvattennivåerna i stora områden kring kalkbrotten och kräver stora mängder energi vid framställningen. Alla dessa aspekter är också negativa för Gotland.

Så ”En som undrar” behöver inte undra längre – Miljöpartiets politik är baserad på fakta och är bra för Gotland.