I en insändare 9 januari frågar sig Lasse Aarønæs hur Uppsala universitet har stärkt näringslivet på Gotland och menar att universitetet inte syns i det regionala utvecklingsarbetet.
Jag kan inte hålla med om att universitetet och dess forskare är osynliga i arbetet med Gotlands regionala utveckling. Tvärtom vill jag hävda att vi är djupt involverade, på många plan, med ett stort antal partners.
Arbetet med den regionala utvecklingsstrategin ”Vårt Gotland 2040” är ett exempel. Vi är också en av arrangörerna bakom 92 möjligheter som verkar för att hela Gotland ska utvecklas.
Våra forskare är involverade i samarbeten med Region Gotland, Energicentrum, Science Park Gotland, länsstyrelsen, Gotlands museum, Riksantikvarieämbetet, Gubis, Blått centrum Gotland, med mera.
Vi har även doktorander och studenter som är med och bidrar på konkreta sätt, till exempel genom Community Kitchen, där studenter gör prisvärda luncher av varor som inte kan säljas. Detta är ett samarbete med Stora Coop i Visby samt med odlare och matproducenter från hela Gotland.
Lasse Aarønæs skriver också att mer borde göras för att förmå studenter att stanna kvar på Gotland efter studierna.
Universitetet kan inte styra över var studenterna bosätter sig efter utbildningen men vi arbetar på olika sätt för att hjälpa studenterna att hitta en förankring på Gotland.
Det gläder mig att se att flera av förskollärarna som i dagarna tagit examen nu börjar arbeta på ön. Vi fortsätter arbetet tillsammans med regionen och näringslivet på Gotland för att fler ska stanna kvar här efter avslutad utbildning.
Ett grundläggande problem, som vi har påtalat i olika sammanhang de senaste tio åren är boendesituationen för studenterna. Att det finns färre än 300 året-runt bostäder till våra 1 400 studenter är ett stort problem.
Fler bostäder med helårskontrakt skulle innebära möjlighet att stanna här under sommaren och till exempel arbeta i besöksnäring eller välfärden. Att varje sommar tvingas bort från sitt hem på Gotland bäddar inte för en lokal förankring.
Sammantaget är kontaktytorna många och goda. Samverkan med samhället runt universitetet är också ett av våra kärnuppdrag.
Vi vill fortsätta detta arbete – i nära samverkan med både näringsliv och offentliga verksamheter på Gotland. Som universitet kan vi inte lösa alla Gotlands utmaningar, men tillsammans kan vi komma långt.