Det finns oändligt många getingar i världen. De flesta har aldrig stuckit någon. Ändå är jag rädd för alla getingar eftersom jag har blivit stucken ett fåtal gånger.
Det finns nästan fyra miljarder män i världen. De flesta har aldrig slagit, ofredat, våldtagit eller psykiskt misshandlat någon. Ändå är vi kvinnor ofta rädda för män.
För vi kan ju inte se på en man om han är ond. Hade alla haft grönt hår, storlek 50 i skor och pratat i falsett hade det varit enkelt. Men så är inte fallet.
De fem kvinnorna som mördades i april, av män som de hade en relation med, är bara toppen av ett isberg. Hanna anmälde aldrig sin man, som under flera decennier misshandlade henne fysiskt och psykiskt. Och hon är inte ensam. Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, uppgav blott 3,9 procent av de som blivit utsatta för brott i en nära relation att de hade polisanmält händelsen.
Partiledaren Annie Lööf (C) publicerade nyligen ett mejl som hon hade fått från en man vid namn Stefan Andersson. Han skrev: "Är väl dock inte så konstigt att kvinnor blir misshandlade till döds? Kommer bara att öka och det beror på dom själva så klart, ni har tagit för stor plats, enligt mig ska ni inte få jobba eller ha rösträtt, då kommer morden att minska."
Stefan är en av de där getingarna som sticker. Självklart vet jag att inte alla män delar hans åsikter. Men varför hör jag inte er höja rösten?
På Instagram frågar kriminologen, genusvetaren och deltidsgotlänningen Nina Rung:
"Var är alla män som säger stopp, sluta slå, våldta, förnedra, skrämma och döda? Var? Det är fler rubriker om vem som gjorde vad i Let's dance än om mäns våld mot kvinnor. Jag orkar inte med det. Jag vill inte tro att vi bryr oss så jävla lite."
Gör er hörda! Visa att ni inte stöttar våldet.
Jag vet, alla är inte tysta. Den senaste tiden har jag pratat med flera fantastiskt kloka män. Som Patrik von Corswant och Fredrik Ampler, som i sin mansgrupp arbetar för att slå sig fria från mannens snäva ideal. Jag träffade 21-årige Isak Hafdelin, som kämpar för ett samhälle utan självmord, där männen är överrepresenterade. Och jag pratade med Kjell Gardarfve och Ragnar Östermark, till en artikel som publiceras i morgon onsdag, om deras arbete med att förändra våldsamma män och hjälpa dem att utveckla ett känslospråk.
Ragnars definition av en stark man är en person med "grundad självtillit och sunda värderingar. En man som vågar prata om sina känslor utan att ursäkta sig".
Ta med er det.
Och ursäkta aldrig en mans våld mot en kvinna.