Så tycker ”Gotland” om turister – enligt riksmedia

De nationella nyhetssajterna har gjort det igen. De slår fast vad ”Gotland” tycker och tänker, baserat på typ tre personers åsikter och uttalanden.

”Gotland vill inte ha turisterna”, ungefär så kan det låta i riksmedia. Men är det verkligen allas åsikt? Är det ens majoritetens?

”Gotland vill inte ha turisterna”, ungefär så kan det låta i riksmedia. Men är det verkligen allas åsikt? Är det ens majoritetens?

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2024-07-09 15:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Gotlandsbor ryter ifrån – vill inte ha fler turister”, skriver Nyheter24. ”Gotland vill beskatta turister”, menar Sveriges Radio och Aftonbladet har något liknande.

Detta är bara några av rubrikerna i riksmedia på senare tid. De baseras på en enda gotländsk politikers utspel, samt ett SVT-inslag där man intervjuat en handfull kritiker.

Vår krönikor Jenny Persson har också refererat till det sistnämnda och stör sig på ”när fastlänningar talar om hur saker och ting ska vara” på ön. Med tanke på den senaste tidens skriverier vill jag belysa en annan problematik i stället: Riksmedias tendens att slå fast vad ”Gotland” tycker, tänker och känner, utifrån vad ett ytterst litet urval individer har uttryckt.

Detta är nämligen långt från första gången. Det finns flera exempel bara från de senaste åren. Vi såg det i debatten kring Facebookgruppen ”Stoppa färjan” under pandemin – det lät ibland som att hela ön stod beväpnad i Visby hamn, trots att det snarare var tämligen kraftiga reaktioner mot detta tilltag på ön.

Absurt blev det även under Ukrainakrigets tidiga skede, då jag – och flera med mig – fick oroliga frågor från fastlänningar, som undrade om vi tänkte stanna kvar på Gotland eller inte? Många av oss stod tämligen oförstående inför detta. Men tydligen hade det, i riksmedia, målats upp en bild av att alla gotlänningar var närmast panikoroliga över ett nära förestående ryskt anfall.

I själva verket var nog den där oron större, eller åtminstone nyare, i övriga Sverige; här på ön har vi ju levt med det där ”hotet från Ryssland” ganska länge.

När jag som barn besökte det gamla förbandet KA3 i Fårösund hade någon sprejat ”reserverad för ryssen” på ammunitionen. Opassande i sig, kanske, men min poäng är att våran blick varit vänd österut sedan många år tillbaka.

Hotet från Ryssland har också hela tiden varit ett diskussionsämne på ön. Vissa har ansett att det bör tas på större allvar och andra menar att det är betydligt överdrivet – och det är det som är poängen här; att Gotland har tillräckligt många invånare för att rymma ett gytter av olika åsikter.

Nu har det alltså skett igen: Spridandet av vad ”Gotland” vill och känner, utan att det genomförts något som ens är i närheten av en riktig opinionsundersökning.

Det är oseriöst och journalistiskt oprofessionellt. Man hade knappast generaliserat om vad ”Stockholm” tycker utifrån ett så dåligt underlag.