”Det är tid att samla konstlivet snarare än att söndra”

Gotlands Konstmuseum skriver ett svar till Marita Jonssons debattartikel om konstens framtid på Gotland med rubriken ”Det börjar bra – kanske håller något på att hända”.

Armin Scholler, konstpedagog, är en av författarna till debattartikeln.

Armin Scholler, konstpedagog, är en av författarna till debattartikeln.

Foto: Henrik Radhe/arkiv

Debatt2022-12-01 14:45

Vi som arbetar med Konstmuseets verksamhet, en del av Gotlands Museum, uppskattar ditt engagemang för konsten på Gotland. Men det är olyckligt att dina påståenden i den senaste debattartikeln ger en sådan felaktig bild av vår verksamhet. 

Uppfattningen om att länsmuseer bara fokuserar på kulturarv är förlegad. Länsmuseer idag arbetar med samtid likväl som med kulturarv, så är också fallet på Gotlands Museum. I synnerhet står samtiden i fokus för Gotlands Konstmuseums verksamhet, där samtidskonsten har en central roll. 

Merparten av de tillfälliga utställningarna och projekten presenterar samtidskonst. På samma gång värnar vi såklart även om den äldre konsten som är en viktig grund för ett konstmuseum. Det finns ingen anledning att polarisera eller att välja det ena framför det andra. 

Ett konstmuseum bör presentera konst från flera tider och gärna kombinera dem tillsammans för att ge bredare perspektiv och sammanhang. 

Konstmuseets byggnad på S:t Hansgatan lånar vi just nu ut till andra konst- och kulturaktörer på Gotland, under tiden som vi jobbar med utredningen om ändamålsenliga lokaler. Samtidigt som vi öppnar upp för det lokala konstlivet på denna arena pågår Konstmuseets egen verksamhet på andra platser. 

I år pågår projektet Gotland Stories där flertal samtida konstnärer reflekterar och utmanar bilden av Gotland. Utöver verksamhet på Fornsalen har vi presenterat projekt på olika ställen i Visby såsom i ankomsthallarna på hamnterminalen och på flygplatsen samt för närvarande i Bingeby. 

Vi har likaså gästat Enholmen, Gerum, Rone, Kappelshamn, Hemse, Västergarn och Katthammarsvik med konstprojekt. Vi har även bidragit till andra presentationer i Kräklingbo, Sanda och Näs och hade pedagogisk verksamhet på tio skolor på ön från Öja till Fårösund. Det är alltså inte så att närmare fyra miljoner kronor hamnar i en tom byggnad. En stor del av Konstmuseets budget hamnar dessutom, med rätta, hos fria utövare i form av utställningsersättning.

Samtidigt som Konstmuseet bedriver verksamhet arbetar vi med att få till ett attraktivt och uppdaterat konstmuseum som kan möta dagens krav på klimat, säkerhet och tillgänglighet. Det är något som vi tycker att Gotland och konsten behöver och förtjänar. 

Just nu pågår många välgörande processer med syfte att stärka konsten, utvecklingen av Konstmuseets byggnad, likväl som planer på ett Resurscentrum för konsten. Det är tid för att samla konstlivet snarare än att söndra. Då når vi längre! 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!