Anders R Johansson avslöjar sitt stora konstprojekt

Haimdagar har inlett året med ett välmatat dubbelnummer, där bland andra redaktören Anders R Johansson avslöjar sitt kommande konstprojekt.

Anders R Johansson ägnar några sidor av senaste Haimdagar åt sina egna teckningar, och utlovar en konstbok som ges ut mot slutet av sommaren.

Anders R Johansson ägnar några sidor av senaste Haimdagar åt sina egna teckningar, och utlovar en konstbok som ges ut mot slutet av sommaren.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2023-04-13 12:50

Haimdagar är framme vid nummer 238–239, och det är väl för den mångåriga utgivningen av tidskriften som Anders R Johansson är mest känd. Men nu avslöjar han en annan sida, som konstnär. 

Anders R Johansson berättar om sina första konstverk, hur han i första klass ritade en naken brunfärgad man med krulligt svart hår, med några palmer i bakgrunden. Att skolans badtant, som förutom att städa även skötte bastun, fnissade minskade inte skaparlusten. Han har tecknat flitigt under drygt 30 år. Nu har han en omfattande samling verk, som han tänker ge ut i en stor konstbok i A3-format om 140 sidor. Den blir ”stor som en kommunal markplan” skriver han och nämner att utgivning sker mot slutet av sommaren.

Haimdagar innehåller en rad smakprov på Anders R Johanssons konst, och dubbelnumret har även andra teckningar av intresse. Slite har som bekant en kyrka från 1960, ritad av Holger Jensen och inte alls i stil med öns medeltida kyrkor. På Landsarkivet har dock Anders R Johansson hittat ett skissförslag från 1921 i medeltida stil.

Ronnie G Lundin tar upp en annan kyrklig fråga. När fick Fårö sin första kyrka? Enligt Strelows krönika från 1600-talet anlades den första kyrkan 1166, men för detta årtal finns inga belägg. Den kan ha legat på samma plats som nuvarande kyrkan, spekulerar Lundin.

Dubbelnumret omfattar drygt 70 sidor. Innehållsrikt och med blandat innehåll. Åke Boberg skriver om folkskolan vid Staplebacke i Lärbro och Hangvars folkskolor. Mer om skolor finns att läsa. Anders R Johansson har granskat hur det var ställt med läskunnigheten i Garda och Etelhem i början av 1700-talet, en fortsättning på hans forskning om gotländska skolmästare.

Haimdagar innehåller även en avskrift av en lista över dödsfall i Visby under epidemin 1630– 1631, samt liknande uppräkningar av anlöp av skutor till öns lanthamnar 1700 och av gårdsägare på södra Gotland 1646– 1649.

Publiceringen av Richard Magnes dagböcker fortsätter. Dagböckerna, som beskriver livet vid Magnsarve gård i Ekeby, skänktes till kommunen och är intressant läsning för den som vill veta mer om livet i början av 1900-talet. Nu publiceras perioden 1938– 1939. Och fler avsnitt utlovas. Richard Magne förde dagboksanteckningar ända fram till 1961.

Bland övriga medverkande i dubbelnumret återfinns Dick Wase med ett flertal artiklar, samt Gerd Hedlund som skriver om Burs prästgård.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!