– Nu är jag väl både poet och författare och översättare och lite kritiker då och då, säger Erik Lindman Mata, som etablerar sig i den svenska litteraturvärlden.
Han är tillbaka över sommaren för att jobba på Stora Karlsö och ska även översätta två verk, T.S Eliots dikter från engelska och Karl Jaspers filosofiföreläsningar från tyska. Erik har själv en masterutbildning i filosofi och har gett ut två egna poesiböcker. Nyligen kom hans första roman.
– Och jag har börjat på några nya projekt, det blir antingen ett diktverk eller en pjäs, säger Erik, som dessutom är nyinvald till Författarförbundets styrelse.
När han flyttade från ön var det inte litteraturen, utan musiken som var hans konstform. Efter åren på Gotlands Tonsättarskola läste han vidare på Kungliga Musikhögskolan. Ett utbytesår tog honom till ett Österrikiskt konstuniversitet och därefter stannade han kvar. I Wien studerade även Lauren som blev hans flickvän.
– Hon höll på med en utbildning i filologi, alltså läran om texter och språk, berättar Erik.
Från början var det hon som skrev, inte han.
– När jag började intressera mig för litteratur, dels med några små försök att skriva lite men också läsa lite samma saker som hon, var det bara det pjollret som är i en kärleksrelation. Att man närmar sig varandra. Jag ville både vara duktig på det hon gillade och vara nära på olika sätt och vis, säger Erik.
Deras kärleksrelation fick ett tragiskt slut 2016, när Lauren mördades. Gärningsmannen var någon de båda kände, som nu sitter i fängelse på livstid.
– Efter att Lauren dog, flyttade jag från Österrike till Sverige och bodde lite här och var och hade av förklarliga skäl inte ett helt stabilt liv. Jag pluggade lite på distans, läste ganska mycket och gjorde inte så mycket, säger Erik.
Efter ett tag sökte han in på Biskops Arnö författarskola och kom in.
– När jag gick där hade jag en idé om att jag skulle skriva om eller kring Lauren, men hade väldigt stor respekt för det, och tänkte att jag skulle öva först. Men efter några månader insåg jag att det var helt värdelöst, då började jag skriva ”Pur” i stället, säger Erik om sin poesidebut som handlar om minnet av Lauren.
– Jag pratade väldigt mycket med våra vänner om vad det innebär att ärva och föra vidare och jag hade redan då en tydlig tanke, att det enda sättet att föra någonting vidare är att förvanska. Allt som lever ändras. Och håller man kvar är det att hålla kvar vid någon som är icke-levande och till slut kommer tyna och det är verkligen inte detsamma som att gå vidare.
Han ville föra vidare den hon var.
– ”Pur” är en väldigt öm och omsorgsfull text, men så kvarstår det faktum att jag använder Laurens texter och att hon inte har givit sitt tillstånd för att hon inte kan. För att hon inte finns.
För Erik blev Lauren en väg in i litteraturen, samtidigt som han var i sorg.
– Jag kände en stor panik kring att glömma och tappa bort och det var mycket saker som lämnades hux flux, berättar han, som gick igenom listor, sparade ner texter och transkriberade meddelanden till ett dokument som ännu inte är färdigt.
Laurens skrivande sträckte sig från experimentell prosa till långa essäer. Något som även finns i Eriks skrivande, som började med ”Pur”.
– Det kom väl därifrån, från tanken om att det hon sysslade med inte skulle sluta helt tvärt. Nu senare har jag också översatt de texter hon har skrivit, de flesta är opublicerade, säger Erik.
Planen är att kunna ge ut dem, men några av texterna bedömer han vara för privata.
Efter sin egen debut kom Erik ut med ännu en poesibok, ”Liten lek” som skilde sig från den förra.
– Den självbiografiska kopplingen är inte framträdande och jag har arbetat mot den, tror jag. Det är en väldigt spretig och lekfull diktsamling av olika sinnligheter och känslor, smaker och dofter, som ska vara mer allmängiltig.
Nyligen kom även hans första roman ”Svenska äpplen och äventyr”.
– Många recensenter har suckat över att den presenteras som roman, men är mer experimentell. Det har att göra med att man har en väldigt snäv syn på vad en roman ska vara idag. Den här boken består dels av en romanintrig, som skrivs fram genom lite olika dagboksutdrag och brev, men också essäer och lite dikt. Så en sammansättning av olika typer av text, säger Erik om sin hybridroman.
Efter sommaren väntar fler uppdrag, som lärare på skrivarakademins poesikurs i Stockholm och på en kritikerkurs i Visby.