2018 blev han nationellt omdiskuterad och även nominerad till GT-utmärkelsen Årets gotlänning. Detta efter att Peter Lindberg hade tagit en känd chokladdrycks logotyp och bytt ut texten till "O´girl" – vilket blev till en hel rörelse som eldade på samhällsdebatten kring jämlikhet och normer.
Hans konstnärliga uttryck har, med andra ord, gjort intryck.
Nu är Peter Lindberg involverad i ett nytt projekt. Det kommer kanske inte att diskuteras lika mycket, men det ter sig åtminstone lite udda så här på förhand.
Uppdragsgivare är nämligen Skogsindustrierna, en branschorganisation inom massa-, pappers- och den trämekaniska industrin.
Målet är att, tillsammans med modedesigner Ida Klamborn, ge uttjänta julgranar nytt liv.
– Varje år säljs ungefär tre miljoner julgranar i Sverige. När julen kastas ut, hamnar de flesta granarna på återvinningscentralen. Många kommuner samlar in dem för att utvinna energi som i sin tur ger fjärrvärme, eller skapar miljöer i sjöar för att gynna fiskar. Men hur kan vi på fler sätt cirkulera en julgran? Vi vill lyfta frågan om cirkularitet, och vikten av att använda en råvara på bästa möjliga sätt, säger Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman i ett pressmeddelande.
För detta kontaktade man alltså bland andra Peter Lindberg.
– Jag blev uppringd av Skogsindustrierna och gjorde ett utkast, som de tyckte lät spännande. Jag vill visa att granen kan bli fin en gång till och belysa cirkularitet. Men vad det blir beror även på hur mycket material jag får in, berättar den gotländska konstnären.
Det sistnämnda ska dock inte betraktas som en efterlysning. Det ser inte ut att råda någon brist på gamla julgranar.
– Nej, jag verkar ha materialet inom räckhåll. Många gotlänningar verkar tycka att det är en kul grej, att få sin gran förevigad på något sätt i stället för att köra den till återvinningen.
Peter Lindbergs och Ida Klamborns färdiga verk ska presenteras på Skogsindustriernas "Framtidsmöte" i april, då de även ska auktioneras ut till förmån för de krigsdrabbade i Ukraina.
Utöver detta konstprojekt samlar även Sportfiskarna in gotländska granar, ekologiska sådana, främst i Slite och Visby. Dessa ska sänkas ner i Vägumeviken och bli uppväxtmiljöer för fiskar. Dessutom finns "Granreturen", som Geab anordnar, om du vill att din gran ska bli fjärrvärme i stället.