"Det handlar om att vara där och lyssna"

En grotta på Stora Karlsö, en bunker på Södra Hällarna, ett museum i Vänge och ett kloster i Westfalen. Det är några platser som Felicia Sjögren undersökt i sitt konstnärskap.

Innan Felicia Sjögren blev konstnär var hon aktivist i klimatrörelsen. "Jag skulle säga att det är olika verksamheter men samma drivkraft. I politiken handlar det om att försvara något och i konsten om att manifestera något".

Innan Felicia Sjögren blev konstnär var hon aktivist i klimatrörelsen. "Jag skulle säga att det är olika verksamheter men samma drivkraft. I politiken handlar det om att försvara något och i konsten om att manifestera något".

Foto: Hanna Mi Jakobson

Gotland2022-07-09 13:20

Årets Westfalenstipendiat söker sig till olika platser i sitt konstnärskap och det var på Gotland det började.

– Det blev en ny fas när jag flyttade hit och jag skulle säga att det bara var för platsen, för ön och havet. Det är sådant som betyder mycket för mig, berättar Felicia Sjögren som har bott här sedan 2018.

Sedan dess har hon studerat fri konst på tonsättarskolan och gjort ljudinstallationer i en bunker och från en grotta. Bunkerprojektet blev videokonst om människans relation till vatten och grottprojektet ljudkonst om den djupa tiden.

undefined
Innan Felicia Sjögren blev konstnär var hon aktivist i klimatrörelsen. "Jag skulle säga att det är olika verksamheter men samma drivkraft. I politiken handlar det om att försvara något och i konsten om att manifestera något".

– Vid Stora förvar fördjupade jag mig i historien runt grottan, dels har det gjorts arkeologiska utgrävningar med tidiga spår av människor där. Det är också något med själva grottrummet. Tomheten i berget inbjuder till något, man har människans historia under fötterna men också en geologisk historia i berget, berättar Felicia Sjögren, som nyligen ställde ut en ljudinstallation därifrån. 

Den finns nu i Region Gotlands offentliga konstsamling och till nästa projekt fick hon ett så kallat särskilt uppdrag. Felicia Sjögren bodde fram tills nyligen i Vänge, på andra sidan vägen från Alfred Cedergrens orgelmuseum som är den plats där hon skapar ett nytt verk. Från att använda fältinspelningar och spela modulärsynt skriver hon nu även orgelkompositioner.

– Det är ett gränsland mellan musikstycken och ljudkonst kan man säga. Jag har hållit på med elektroniskt innan och det här är mitt första akustiska verk. Så jag förhåller mig till orgeln på samma sätt som synten. Det är också ett multiinstrument med olika ljud, med knappar och spakar för lite olika ljudkvaliteter, säger Felicia Sjögren.

Förutom orglarna i det gamla missionskapellet upptäckte hon en lapp på dörren där det stod om en flicka som dog på Titanic, Hulda Veström från Vänge.

– Det är en del av socknens historia. Jag tyckte det var fint att knyta an till platsen, då jag spelar på instrument som byggdes där under samma tid som hon levde. Så jag dedikerar musiken till henne.

undefined
Ljud- och bildkonstnären Felicia Sjögren har sedan hon var barn dragits åt den gotiska estetiken, där det underjordiska, oupplysta och dunkla är närvarande.

Slutresultatet kommer spelas på plats under sommaren och sedan blir det en inspelning till hösten. Då startar även det nya projektet med vistelsestipendiet i tyska Westfalen.

– Jag kommer att åka runt och besöka platser som var betydelsefulla för Hildegard av Bingen, som levde på 1100-talet. Jag intresserade mig för henne för att hon var multimediakonstnär och använde olika uttryck. Hon var en av de första kompositörer som vi känner till och som har lämnat efter sig nedskriven musik, berättar Felicia Sjögren.

undefined
Felicia Sjögren reser mellan tid och rum i sitt konstnärskap. I det pågående skapandet inspireras hon av tidigt gotländskt 1900-tal och för sitt kommande har hon en tysk mentor från 1100-talet.

Hon beskriver den helgonförklarade Hildegard av Bingen som hennes mentor. En nunna som växte upp i ett kloster i Disibodenberg och grundade ett eget i Ruppertsberg, vilket är två platser i området som Felicia Sjögren ska besöka.

– Det kommer att vara ett grävande på plats och jag tror att det kommer resultera i en övergripande skiss, men även inspelning av material. Det kommer också att vara musik, troligtvis elektroniskt, orgel och röst med kör, säger hon.

Hon planerar även att filma, skriva och prata med nunnorna. Precis som i hennes tidigare konstprojekt så utgår hon från platsen och vad hon finner där.

– Jag kommer göra research men framförallt arbeta med platserna. Jag tänker att det handlar om att vara där och lyssna, säger Felicia Sjögren.

Stipendier och uppdrag

Regionens kultur- och fritidsavdelning valde ut Felicia Sjögren som stipendiat 2022 för ett konstnärsutbyte med den tyska regionen Westfalen-Lippe och fyra veckors vistelse i staden Dortmund med ateljé, logi och 10 000 kronor för uppehälle.

Hon har fått ett av Region Gotlands särskilda uppdrag för kulturutövare för att arbeta fram tre orgelstycken dedikerade till den gotländska flickan som omkom på Titanic. För uppdraget betalas 50 000 kronor och hon har konsert 28 juli på Cedergrens Orgelmuseum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!