Datorn rättar automatiskt ”veteran” till ”vegetarian” när han skriver. Möjligen kan den okynniga stavningskontrollen avhålla Lars Gibson från fortsatt skrivande, men han delar gärna med sig av äventyren som flygare och är en uppskattad berättare.
– Jag var sämst i klassen på modersmål, så egentligen är det konstigt att jag skriver. Men när Gotlands flygmuseum startade gjorde jag en liten skrift där behållningen kunde gå till museet. Då upptäckte jag hur roligt det är att skriva.
Den första ”Flygskrönikor” gavs ut 1999. Lars Gibson utlovade tio nummer, och 2007 utkom den sista. Men han satte inte punkt där. 2013 utkom ”Jorden runt på 80 år” som sammanfattar en omfattande karriär som flygare med uppdrag över hela världen.
– Det var bra med det större bokformatet, för nu fick jag plats med bilder som inte rymdes i Flygskrönikorna.
Uno von Corswant hjälpte Lars Gibson med uppföljarna, ”Näst sista varvet jorden runt, med start och målgång i Visby” och ”Allra sista varvet jorden runt, med final på Gotland”. Med de titlarna kunde ingen förvänta sig ytterligare utgåvor, men Uno och Lars förberedde ytterligare en bok.
– Den här skulle egentligen ha utkommit tidigare, men när Uno gick bort fick jag söka ny hjälp med layouten, berättar Lars Gibson.
Nu har Michael Sanz svarat för layout, och i förordet skriver han: ”Låt oss inte luras av titeln. Lars Gibson har mycket mer att berätta och vi ser fram emot det!”
Lagom till årets bokmässa i Almedalsbiblioteket var ”Den sista resan” tryckt och levererad.
– Den sålde bra. Det var till och med en besökare som cyklade hem och hämtade plånboken för att kunna köpa ett exemplar.
Teckningen på omslaget gjorde att många mässbesökare tog ”Den sista resan” för en barnbok. Illustrationen är gjord av Rolf Lidberg, mest känd för sina troll. Fast här ser man Lars Gibson (med kaninöron) dala ner i fallskärm framför ett uniformsklätt troll.
– Han gjorde teckningen till mig när vi gjorde militärtjänst tillsammans på Kallaxheden 1951.
Den som längtat efter fler flygarberättelser av Lars Gibson blir inte besviken. Här kan man läsa om den äventyrliga resan i Kongo den 12 januari, ett datum då Lars Gibson anser sig återfödd.
– Vi skulle flytta 4 000 liter öl, och när vi flög la en av planets två motorer av. För att kunna manövrera beordrade jag mekanikerna att slänga ut lasten. När vi landat upptäckte mekanikerna att även den friska motorn var ytterst nära att lägga av.
På tal om öl. Lars Gibson bor innanför Norderport, i den fastighet där Lorenz Gibson startade bryggeri 1843. Ett kapitel i boken handlar om bryggeriet och även om Galleri Rusticana där hustrun Ann-Mari Gibson visat sin konst.
I kapitlet ”Livskvalitet” visar Lars Gibson i några bilder utsikten från hemmet. Och världsarvsstaden Visby återkommer han till i andra avsnitt.
– Det här är på ett sätt en debattbok. När ingen lyssnar på vad jag säger så skriver jag ner det i stället.
Lars Gibson skriver om hur han på ett möte i hos Travellers Club i Malmö 1991 hörde ett föredrag om världsarv i USA. När han kom hem föreslog han i en motion i DBW att sällskapet skulle verka för att Visby togs upp på världsarvslistan. Hansestaden Visby blev världsarv 1995.
Nu har han några synpunkter om hur världsarvet sköts.
– Jag har bott granne med ringmurstornet Långa Lisa i 90 år, och sett hur trädet intill tornet vuxit sig allt större. Rötterna kommer att få ringmuren att rasa om inget görs, säger han.
Lars Gibson har även ett förslag om Studentallén:
– Gräv upp Studentallén så att ringmuren friläggs. Då skulle murens insida bli lika imponerande som utsidan.