”Gotland är trevligare när det är mörkt”

Lars Lerin längtade hela tiden hem till Värmland, men en helg fick han allt utstå på Gotland. Med mycket humor och värme tog han, i egen hög person, emot gotlänningarna som besökte hans utställning i Visby.

"När jag kom till Gotland sent i fredagskvälls var stämningen så otrolig, det kändes magiskt. Men all magi hade försvunnit när jag vaknade. Gotland är trevligare när det är mörkt", säger Lars Lerin med ett skratt och poängterar att det är fantastiskt att vara här.

"När jag kom till Gotland sent i fredagskvälls var stämningen så otrolig, det kändes magiskt. Men all magi hade försvunnit när jag vaknade. Gotland är trevligare när det är mörkt", säger Lars Lerin med ett skratt och poängterar att det är fantastiskt att vara här.

Foto: Malin Stenström

Konst2022-05-30 12:55

Sent på fredagen hämtade skådespelaren, och numera gotlänningen och restaurangägaren, Lia Boysen sin nyfunna vän, konstnären Lars Lerin vid Visby hamnterminal. Det var hans första möte både med Lia Boysen och Gotland.

– Jag tror att jag har varit här förut. Jag vet att vi var på någon klassresa, men det kan lika gärna ha varit Öland. Jag minns att vi såg Blå jungfrun.

När GT:s reporter förklarar att Blå jungfrun ligger utanför Öland gömmer Lars Lerin sitt generade ansikte i händerna, likt Blyger i "Snövit och de sju dvärgarna".

Nåväl. En sak som i alla fall är säker är att det här är hans första utställning på Gotland.

undefined
Under söndagen var Lars Lerin på plats på Vår fru när utställningen öppnade för allmänheten. Han blev då intervjuad av Lia Boysen och signerade sina barnböcker.

Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarellmålare och antagligen Sveriges mest kända konstnär. På senare år har han även blivit en folkkär tv-profil genom sina egna program, och år 2020 var han julvärd i SVT.

Hans permanenta utställning går att beskåda i konsthallen Sandgrund i Karlstad. Men nu har flera verk tagit sig till Visby, vilket vi har Lia Boysen att tacka. I konsthandeln Ridelius gamla lokaler på S:t Hansgatan har hon och Per Broman (grundare av Fotografiska) byggt upp ett koncept där mat förenas med konst genom restaurangen Vår fru.

– När hon kallade på mig var jag tvungen att komma, säger Lars Lerin när han ska förklara hur samarbetet föddes.

undefined
"Jag tog några senare grejer från Nordnorge och Värmland, det fick gå på intuition", säger Lars Lerin om urvalet till utställningen i Visby. Målningen är något beskuren.

De som följt Lars Lerin i hans tv-program har lärt känna en blyg, melankolisk och samtidigt varm och humoristisk person.

Och ränderna går aldrig ur. När Lia Boysen erbjuder kaffe tackar han nej, men när GT:s reporter säger ja till kaffeerbjudandet ångrar han sig.

– Då kan jag också ta. En halv kopp!

Gotlänningar är bra på att truga. Är du också det?

– Ja, jag har fått det av min mamma och mormor, som alltid bad om ursäkt för sig. Jag vet inte varför jag blev likadan, för jag tyckte inte om att de gjorde så.

Lia Boysen berättar att hon försökt boka det finaste hotellrummet, men det sade Lars Lerin bestämt nej till.

– Jag sa åt henne att jag ville ha något grått och tråkigt, och det fick jag, säger han och ler.

– Jag tycker så mycket om hotellrummet. Jag har legat där och skrivit hela morgonen, fortsätter han.

Nu i efterhand erkänner Lars Lerin att han vägrade det finaste rummet eftersom han hade läst på hotellets hemsida att sviten inte gick att avboka.

– Jag hade faktiskt skrivit ett återbuds-mejl till Lia.

– Det lönade sig inte, svarar Lia Boysen med ett leende.

undefined
Under söndagen var Lars Lerin på plats på Vår fru när utställningen öppnade för allmänheten. Han blev då intervjuad av Lia Boysen och signerade sina barnböcker.

Lars Lerin erkänner att han knappt hunnit av färjan i fredags innan hemlängtan slog till. Även om hans första möte med ön gjorde avtryck:

– När jag kom sent på kvällen var stämningen så otrolig, det kändes magiskt. Men all magi hade försvunnit när jag vaknade. Gotland är trevligare när det är mörkt, säger han och skrattar, innan han fortsätter:

– Det var helt fantastiskt att komma hit, men jag längtar hem till Värmland.

Kanske hade det gråmulna vädret på lördagen en viss inverkan, även om den stämningen känns igen i Lars Lerins tavlor.

– Jag får komma hit en annan gång, lovar han.

undefined
Lars Lerin längtade snabbt hem till Värmland. Men patriot, nä, det vill han inte påstå att han är. "I Värmland finns det poeter i varenda buske, och vissa är så värmländska att de slår knut på sig själva."

Med facit i hand kan vi konstatera att Lars Lerin inte lyckades rymma från sina åtaganden. På lördagen hade de en smygvernissage för särskilt inbjudna gäster och på söndagen öppnade utställningen för allmänheten. Lars Lerin fanns då på plats under ett par timmar för ett samtal med Lia Boysen, och sedan passade han på att signera 300 barnböcker.

Utställningen pågår fram till den sista september. 

Lars Lerin

Lars Lerin föddes år 1954 i värmländska Munkfors.

Tillsammans med maken Manoel ”Junior” Marques har han sönerna Rafael, 7 år, Gabriel, 6 år, och tvillingdöttrarna Iris och Gerd, 3 år.

Lars Lerin anses vara Nordens främsta akvarellkonstnär och en av de mest framstående i världen, men han arbetar även i andra tekniker.

Han har även författat flera böcker med egna illustrationer.

För den breda publiken blev han känd genom tv-programmen "Lerins lärlingar", "Lerins sommarö" och "Vägen ut med Lars Lerin".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!