Unika bronsmasken tillbaka på Gotland

Den romerska Alexandermasken är tillbaka för att stanna och det internationella intresset är stort. "Experter från England, Tyskland och Holland ska dra igång forskning ordentligt nu när konsververingsarbetet är klart", säger Per Widerström, arkeolog.

Den unika masken föreställer Alexander den store och användes av det romerska kavalleriet som en ceremoniell mask.

Den unika masken föreställer Alexander den store och användes av det romerska kavalleriet som en ceremoniell mask.

Foto: Dennis Pettersson

Kulturskatt2016-05-14 09:00

I mars förra året gjorde bronsmasken från 180-talet en blixtvisit på Gotlands museum, där den visades upp för allmänheten för första gången.

Nu är den tillbaka i Fornsalens skattkammare efter ett år på fastlandet, med konserveringsarbete och utställning på Historiska museet i Stockholm.

– Den ser jättefin ut. Konserverarna har lyckats få ihop alla tre delarna i en ställning, så nu kan man se formen av Alexander den stores ansikte lite bättre. Detaljerna med Herkules första storverk framträder också tydligare i pannan och det lösa ögat har monterats på plats, säger Per Widerström, arkeolog.

Masken kommer att stanna på Gotlands museum i minst fem år och då Historiska museet i Stockholm vet att den är viktig för den gotländska kulturen är möjligheterna stora för att den kommer bli kvar längre.

– Vi ska dra igång ett projekt med att hitta sponsorer för att kunna göra om basutställningen och när det är möjligt planerar vi att låna hit de övriga föremålen som man hittade tillsammans med masken, berättar Lars Sjösvärd, länsmuseichef och landsantikvarie.

Då det endast finns 40 masker av detta slag i världen är det internationella intresset stort.

– Experter från England, Tyskland och Holland ska dra igång forskning ordentligt nu när konsververingsarbetet är klart, säger Per Widerström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!