Ny bok
Ord och handling, ett liv i diplomatin tjänst
Jan Eliasson
Bonniers, 2022
Nu kommer den. Memoaren som nog många väntat på. Arbetargrabben, uppvuxen i ett rum och kök i Göteborg, som gick hela vägen till diplomatins högsta toppar, till FN och blev utrikesminister. En framgångssaga med Jan Eliasson i huvudrollen.
En memoar skall börja med uppväxt och skolgång. Relativt kort här. En gullig bild på 1-årige Jan med mor och far, skolbilder och giftermål i jackett med Kerstin. Sedan bär det ut i världen. Med bilder som berikar.
Bokens titel gör läsaren nyfiken: ”Ord och handling”. En nyfikenhet som tillfredsställs med råge. Orden som blir till konkret handling.
Här öppnar sig en guldgruva att ösa ur. Bygger på dryga 30 dagböcker vilket gör framställningen saklig och trovärdig. Redan förordet sammanfattar i ett huj detta långa liv i diplomatins tjänst och inspirerande samarbete med Olof Palme och Kofi Annan. Likaväl som möten med despoter som Saddam Hussein, Khadaffi och Mugabe där kalla kårar drar över ryggraden. Detta är diplomatins värld.
Så följer en makalös resa genom åren med nedslag i en orolig värld. Det har blivit Eliassons signum att hantera oroshärdar runt om i världen med förhandlingar och diplomati. Långdragna förhandlingar som Iran/Irak och Nagorno-Karabach, känslosamma som Darfur och Somalia. Flyktingkriser med oändligt mänskligt lidande. Tacksam att han orkat: att verka som aktör och deltagare, inte som observatör och åskådare. Plus en stabil värdegrund.
Dag Hammarskjöld och Anna Lindh lyfts fram. Mänskliga rättigheter är en röd tråd liksom FN:s svåra uppdrag att hantera kriser.
Memoaren avslutas med ”Vadan och varthän?” Rubrik från Viktor Rydbergs dikt 1914:”i moderns blick får skåda in i det eviga.” Människan som del i evigheten. Ja, vart är mänskligheten på väg? Tankar om dåtid, nutid, framtid. Klokt och tänkvärt om hoten mot klotet. Eliasson är ändå optimist, låt vara en bekymrad sådan.
Det jag kan sakna är ett barnperspektiv – FN:s banbrytande barnkonvention och det faktum att det börjar med barnen hur våra samhällen skall bli. En aspekt som sällan skymtar i de stora sammanhangen.
Man sugs in i memoaren, välskriven och oupphörligt intressant, med ständigt nya berättelser runt hörnet. Är man det allra minsta intresserad av internationell politik: Läs Eliasson!