NY BOK
”Skönt att göra gott! Fruntimmerssamfundet i Visby 200 år.”
Eva Sjöstrand
Eddy.se
Fruntimmerssamfundet i Visby är landets äldsta kvinnoförening och i år firar man tvåhundra år av gotländsk kvinnohistoria. Lagom till jubileet kommer en minnesbok där Eva Sjöstrand livfullt skildrar staden, samhället och de förträffliga fruntimmer som lindrade nöden och gav fattiga flickor utbildning och möjlighet till ett framtida yrke som de kunde försörja sig på.
Visby i början av 1800-talet var någonting helt annat än nu. Innanför ringmuren bodde fyratusen människor plus hästar, kor och grisar. Misären var stor i fattigkvarteren men här fanns förstås även invånare med makt och pengar. Man umgicks inte över klassgränserna och män och kvinnor levde i skilda världar. Alla visste sin plats och ve den som inte lydde den oskrivna ”trottoarrätten” där den fattige måste kliva åt sidan för fint folk.
De badande vännerna ägnade sig åt välgörenhet och såg till att fattiga pojkar fick gå i skolan och lära sig ett hantverk. Några societetsdamer blev inspirerade, grundade Fruntimmerssamfundet 1823 och beslöt att flickor som hade det svårt skulle få samma möjligheter som pojkarna. Så blev det. Man samlade in mycket pengar och öppnade skola i det höga huset i hörnet av Bremergränd och Sankt Hansgatan. Här fick barnen lära sig att läsa, plugga katekesen utantill, sy, sticka och väva.
Efter några år måste man flytta verksamheten och 1836 införskaffade Samfundet det stora huset på Biskopsgatan 6 där man bedrev undervisning i drygt ett sekel. Sedan sålde man huset och grundade en stiftelse som under åren delat ut många miljoner till olika kulturprojekt och gett stipendier till kvinnor som ägnar sig åt slöjd, konst-och textilhantverk, allt för att förhindra att dessa oskattbara färdigheter försvinner.
Färgstarkt och intressant skildrar Eva Sjöstrand i ”Skönt att göra gott!” det jubilerande Fruntimmerssamfundet i Visby men vidgar perspektivet och pekar på hur kvinnans ställning i samhället har förändrats under de gångna seklen. En vacker och rikt illustrerad bok om gotländsk kvinnohistoria med både ömsinta och vassa porträtt av inflytelserika personer med visioner som hade resurser nog att få igenom sina idéer.