Världspremiär för Petter Ringboms nya film

I helgen hade gotlänningen Petter Ringboms film om konstnären Nellie Mae Rowe världspremiär på filmfestivalen South By Southwest i USA.

I de modeller av kartong som Petter Ringbom byggt får de 3D-animerade karaktärerna liv. Här kommer galleristen Judith Alexander in i Nellie Mae Rowes ateljé.

I de modeller av kartong som Petter Ringbom byggt får de 3D-animerade karaktärerna liv. Här kommer galleristen Judith Alexander in i Nellie Mae Rowes ateljé.

Foto: Petter Ringbom

New York2023-03-15 16:05

Festivalen i Austin, Texas, rankas som näst viktigast i USA för independentfilm. Efter premiären väntar flera festivaler under mars och april för att lansera ”This world is not my own”. Dokumentären ligger bra till i tid, eftersom Nellie Mae Rowes konst uppmärksammas alltmer. I två år har den retrospektiva utställningen ”Really Free: The Radical Art of Nellie Mae Rowe” turnerat runt i USA. Den visades nyligen på Brooklyn Museum i New York. I utställningen ingår modeller av Nellie Mae Rowes hem, som användes i dokumentären.

– Jag hade ingen aning om vem Nellie Mae Rowe var när jag kontaktades av en stiftelse från Atlanta. De hade sett några av mina tidigare filmer och ville att jag skulle göra något om Nellie Mae, berättar Petter Ringbom.

undefined
I de modeller av kartong som Petter Ringbom byggt får de 3D-animerade karaktärerna liv. Här kommer galleristen Judith Alexander in i Nellie Mae Rowes ateljé.

Petter Ringbom började arbetet med ”This world is not my own” 2017. Den 90 minuter långa filmen är en hybriddokumentär, vilket innebär att intervjuer med bland andra familjemedlemmar och konstvetare varvas med spelade scener. De scenerna är animerade, vilket har inneburit ett helt nytt sätt att arbeta för Petter Ringbom. I New Orleans har han filmat miljöer som byggts upp i kartong, där karaktärerna sedan 3D-animerats i Sverige av Petters barndomskompis Sigfrid Söderbergs bolag.

– Jag gillar det här sättet att jobba med animering, säger han och tillägger att en tredje gotlänning, Markus Waltå, medverkar som filmens producent.

undefined
Regissören Petter Ringbom tillsammans med producenten Marquise Stillwell.

Nellie Mae Rowe föddes 1900 i Georgia som ett av tio barn till den före detta slaven Samuel Williams. Även om Nellie inte var någon politisk konstnär skildrar dokumentären den stora förändring som USA gick igenom under tiden fram till hennes död 1982, med medborgarrättsrörelsens protestmarscher och krav på lika rättigheter för svarta som för vita.

1939 byggde Nellie Mae Rowes andra make ett enkelt trähus i Atlantas utkanter, ett hus som Nellie kom att kalla sin lekstuga. I trädgården kunde förbipasserande se teckningar och handgjorda prydnadssaker hängande från trädgrenar, dockor i små hopfällbara stolar, små skulpturer gjorda av tuggummi och många andra fantasieggande skapelser.

undefined
Nellie Mae Rowe fyllde sin trädgård med olika fantastiska skapelser, som ett träd med flaskor.

Den animerade delen av Petter Ringboms film har två huvudkaraktärer, förutom Nellie Mae Rowe även galleristen Judith Alexander som upptäckte och lyfte fram Nellies konst. Deras röster görs av Uzo Aduba och Amy Warren. Uzo Aduba, som ger röst åt Nellie, är i USA känd från tv-serien ”Orange is the new black”. Där spelar hon Crazy Eyes, en roll som gett henne utmärkelsen Emmy tre gånger.

– Det är ingen nackdel att ha ett känt namn med i produktionen, men det är inte avgörande. Fast Uzo är otroligt duktig, säger Petter Ringbom.

Efter Judith Alexanders bortgång 2004 bildades en stiftelse i hennes namn, som nu är med och finansierar dokumentären om Nellie Mae Rowe.

Efter lanseringen på festivaler de kommande veckorna räknar Petter Ringbom med att filmen kommer att visas på biografer runt om i USA. Därefter väntar streamingtjänster och slutligen tv.

Kommer filmen att visas i Sverige?

– Det räknar jag med. Vi har ett avtal med Folkets Bio om distributionen, så filmen kommer nog att visas i Visby någon gång, säger Petter Ringbom.

Vad blir nästa projekt?

– Jag har tidigare gjort en kortfilm om protesterna i Ojnareskogen 2012. Filmen visades på Göteborgs filmfestival 2016. Jag vill göra något mer om miljöfrågor, och kan tänka mig att ta upp frågan om kalkbrytningen på nytt, säger Petter Ringbom.

Nellie Mae Rowe

Född: 4 juli 1900 i Fayette County, Georgia.

Död: 18 oktober 1982  i Vinings, Georgia.

Bakgrund: Mamman Luelle Swanson var en duktig sömmerska och lärde Nellie att skapa dockor, täcken och små träskulpturer. Nellie skapade sedan konst av alla möjliga föremål. Mot slutet av hennes liv fick hennes verk allt större uppmärksamhet. Hon är nu representerad på bland annat The Metropolitan Museum of Art, Morgan Library and Museum, American Folk Art Museum i New York, och i flera andra städer i USA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!