”Hon har lyckats skriva en bra och viktig bok om sex”

Det blir ofta pinsamt när vuxna ska prata med barn och unga om sex, men den gotländska författaren Elin Hägg har lyckats med konststycket att skapa en viktig bok om sexualitetens historia. Det skriver Sarah Ahlin Schwanbom, i sin recension av ”Sex – En historisk resa”.

Författaren Elin Hägg, vars bok vänder sig till barn men som med fördel, enligt recencenten, kan läsas tillsammans med en vuxen.

Författaren Elin Hägg, vars bok vänder sig till barn men som med fördel, enligt recencenten, kan läsas tillsammans med en vuxen.

Foto: Linnea Ronström

Recension2024-06-05 05:05
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inom ramen för projektet Unga kritiker, som arrangeras av Gotlands Museum och Region Gotland, publicerar vi ett antal recensioner från gotlänningar 18-25 år. I dag skriver Sarah Ahlin Schwanbom.

Böcker om sex och sexualkunskap för unga skuggas ofta av ett moln av pinsamhet, oavsett hur lärorika och pedagogiska de är. Så var det när jag själv växte upp, och ofta var det mest pinsamt för de vuxna runt omkring oss. I dagens politiska klimat känns molnet tyngre.

Elin Häggs bok Sex – En historisk resa (Opal förlag, 2023) känns därför inte bara viktig utan även uppfriskande och mogen. Boken handlar om europeisk och svensk sexualhistoria, och är skriven på ett relativt formellt språk. Men även om boken håller en akademisk standard känns den inte som någon överkurs för den tilltänkta målgruppen 12–15 år. Den presenterar fakta kortfattat och pedagogiskt.

Elin Hägg ger en nyanserad bild av ämnet. Ett exempel är sektionen om pederasti, som var en form av homosexuell relation där äldre män hade relationer med pojkar i puberteten. Hägg presenterar företeelsen som ett exempel på historiska sexuella normer utanför heterosexualitet, men kritiserar den också för att vara byggd på makt och övergrepp.

Bokens format gör det enkelt att koppla samman de historiska trådarna som binder samman olika epoker. Historien presenteras inte som en utveckling från A till B, utan som en levande och komplicerad sak som gör sig hörd i dag mer än vi kanske förstår eller önskar. Dåtidens människa blir inte fördummad, och läsaren borstas inte heller medhårs. Det är en typ av historieforskning som alla kan ta till sig.

Med det sagt tror jag att unga läsare kan dra nytta av att läsa boken med en vuxen. Detta kan även skapa utrymme för den vuxna att lära sig ett och annat, jag själv lärde mig till exempel mycket nytt om medeltidens syn på sexualitet. Vuxna som känner att ämnet väcker nyfikenhet kan också ha glädje av läsrekommendationerna i slutet av boken. Något som ger boken en bredare publik och gör den användbar inte bara som ungdomsbok utan som en faktabok för en större målgrupp.

Historiska perspektiv är en viktig men ofta bortglömd del av sexualundervisning och boken fungerar mycket bra för att förstå den kontext som vår tids sexuella normer och uppror befinner sig i.