Nicola Godmans havsfru lockar besökare ner i djupet

Vid ankomsthallarna för färjan och flyget möts resenärer av videoskärmar med olika budskap. Ett konstnärligt sådant kommer från en havsfru.

Konstnären Nicola Godman vid sin videoinstallation på utställningen Gotland Stories på Fornsalen i Visby tidigare i år. Nu visas även hennes nya verk på skärmarna i ankomsthallarna och på Turistbyrån i Visby, fram till 6 november.

Konstnären Nicola Godman vid sin videoinstallation på utställningen Gotland Stories på Fornsalen i Visby tidigare i år. Nu visas även hennes nya verk på skärmarna i ankomsthallarna och på Turistbyrån i Visby, fram till 6 november.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Visby2022-09-06 20:45

Regionens monitorer visar rörliga bilder som välkomnar de som precis har anlänt till Gotland.

– Det är både informationsvideos och dem som ska locka besökare att flytta hit. De videorna går i en loop och min video är inklämd mellan dem, säger konstnären Nicola Godman.

Hennes videoverk är en och en halv minut som imiterar reklamfilmer.

– Man kanske har rest på båten och har redan videoklipp som har rullat i huvudet, om att besöka olika platser och köpa olika produkter på ön. Då ville jag göra någon slags twist på det, säger Nicola, som har använt sig av bildbanksmaterial som är framtaget för att marknadsföra Gotland.

undefined
Stillbild ur videoverket. ”Drönarperspektivet är ett extremt distanserat sätt att se ett landskap. Vi flyger ju inte över utan går oftast genom det. Som konstnär, som jobbar med foto och video, är det intressant hur vi visar en plats”, säger Nicola Godman.

Filmen börjar med en drönarbild över en kustlinje.

– Det är som en stumfilm, så jag har jobbat med texttitlar. Mellan bilder på stranden och havet är det en textruta som symboliserar någons röst och den rösten tänker jag är havsfruns, berättar Nicola.

På den första textrutan står det ”kom” och fler ord kallar in besökaren till vågskvalp i slowmotion på stranden och ett undervattenperspektiv där solstrålar skimrar på ytan. Sedan händer något.

– Det blir som att kameran drunknar i slutet på ett sätt, där det romantiskt lockande får en farlig vändning.

undefined
Stillbild ur videoverket. ”Det är en väldigt kort film som jag har gjort specifikt för de här monitorerna på hamnterminalen och flygplatsen”, säger Nicola Godman.

Hennes verk heter ”Kom till havsfrun”.

– Havsfrun är namnet som används på Gotland, där man oftast har haft egna namn på folkväsen. På fastlandet pratar man mer om skogsrået eller näcken, berättar Nicola.

I sitt konstnärskap har hon tidigare anspelat på jordnära väsen, som di sma under jordi, men nu senast är det vattnets väsen. 

– Jag har tänkt på den sensuella karaktären av havet, som både väldigt lockande och nästan erotisk men också potentiellt livsfarligt. Det sker till exempel en drunkningsolycka här varje år, säger Nicola, som själv varnades för strömmarna vid pallkanterna när hon växte upp.

undefined
Stillbild ur videoverket. ”Det är en kort sekund i slutet där man kanske tänker, vänta vad hände nu? Och ordet grottan är i rött”, säger Nicola Godman om det öppna slutet i videon.

Bilderna som riktar sig till turister visar snarare det ljuva gotländska kustlivet.

– Om den här miljön är ens vardagsmiljö känner man inte igen sig i bilderna helt. Nu bor inte jag på Gotland längre, men det jag minns från när jag var ung och kollade på de här bilderna på båten, så var det inte den bilden jag hade av Gotland och att den inte var gjord för mig. Det var ett utifrånperspektiv, säger hon.

Nicola har, tillsammans med andra gotländska konstnärer, deltagit i Konstmuseets utställning ”Gotland Stories”, som vill vidga, utmana och leka med den schablonartade bilden av ön.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!