– Jag vet inte vad motiven är. Det är två skåp som det har skrivits något på, och det har vi tvättat bort, och ett skåp som har blivit avrivet i ena hörnet, säger Mathias Strömer som är utställningsansvarig på Gotlands museum.
Av de 47 kabelskåpen har därmed tre skåp åtgärdats med ny bild eller avtorkning av tusch. Det gäller de som står på Hamnplan, Strandgatan och residenset i Visby. På den ena hade kungen fått en Hitlermustasch och ett hakkors i pannan.
– Det här har jag inte hört någonting om egentligen. Eftersom att det är borta känns det inte så relevant att kommentera, säger Mathias Strömer.
När Helagotland åker för att titta på de aktuella skåpen är de vandaliserade igen. Med ditmålade detaljer som mustasch, cigarr, kungakrona och glasögon. När vi berättar det för Mathias Strömer är bilderna rentvättade nästa dag.
När utomhusutställningen lanserades i början av sommaren var han beredd på att kungafotografierna kunde förstöras. Allmänheten uppmuntrades att felrapportera på hemsidan.
– Det har inte varit särskilt många som har hört av sig, säger Mathias Strömer som har fått in några felrapporter från sin egen personal, samarbetspartners och ett anonymt tips.
Enligt honom är skadegörelse av välkända motiv i offentliga rum inte ovanligt.
– Vi har ändå valt att vara i extremt offentliga platser, där det passerar mycket människor och därför har det även kommit upp en del affischer också, säger han och nämner olika typer av reklam.
Förutom mänsklig påverkan kan fotografierna påverkas av lera och sand som har stänkt upp under regnskurarna eller kommande skador från kyla och snö.
– Men det är väldigt hög kvalitet på vinylprintarna, så de borde klara en bister vinter, men vi måste kanske skotta, säger Mathias Strömer.
Kungautställningen planeras pågå in i nästa år.
– Vi skyddar utställningen så länge som den finns. Bilderna är tagna av några av våra bästa fotografer och vi vill att utställningen ska visas så som vi vill ha den, säger Mathias Strömer.
Förutom felrapporterna har museet fått in ännu fler positiva rapporter.
– Det har varit mycket hejarop, fortsätter Mathias Strömer, som hittills anser att det är en lyckad utställning i Visby, Hemse, Klintehamn och Slite.
– Det är folkbildning, att berätta om kungen och 50 år på tronen och om Gotland där kungen har varit på besök. Om det är något som är i vägen för det så tar vi bort det, även om det är någonting som inte vill illa.