WEBB-TV: Gisslandrama vid Österport

För elfte året i rad är det tyska filmteamet bakom "Kommissarien och havet" på Gotland för att filmatisera Mari Jungstedts böcker.

4 april 1916 11:02

Hårt beväpnade "poliser", ett gäng statister, filmteamet och så kommissarien själv så klart, arbetar från morgon till kväll den här veckan i området kring Österport.

Två filmer av den tyska produktionen "Kommissarien och havet" har sedan februari spelats in på Gotland. Det är filmerna 21 och 22 i ordningen. Sammanlagt är det drygt 100 personer inblandade, varav hälften är statister.

I söndags var tyska stuntmän influgna för att göra motorcykelscener och under måndagen fortsatte inspelningarna med det gisslandrama som utspelar sig i det nedlagda apoteket precis innanför Österport.

Det här händer i filmen: Två unga män har precis rånat en bank längre ned på Hästgatan. De flyr på motorcykel, kör på en person, men lyckas köra vidare. Vid Österport tar det stopp då en polisbil hindrar framfarten. Motorcykeln välter och rånarna tar sig in på "Dryckbolaget" (butik med alkoholhaltiga drycker) och ett gisslandrama utspelar sig. Polisens insatsstyrka kommer till platsen, eller egentligen är det en grupp från bolaget Filmpolis.se som hyr ut sina tjänster till filmproduktioner runt om i Europa. En sekvens på fem minuter kräver minst 20 timmar av förberedelser.

– Vi erbjuder det realistiska, säger gruppens platschef Jotarkka "Jottis" Ahjokoski.

Gruppen tränar hårt, både fysiskt och med att sätta sig in i scenerna och träna med den materiella utrustning som behövs. Cirka 150 personer är med i Filmpolis.se. Av dem är sju personer här på Gotland för "Kommissarien och havet". För att se hur deras arbete kan gå till, fick Helagotland.se en alldeles egen demonstration. Missa inte filmklippet här intill där reportern får agera gisslan.

Filmserien "Kommissarien och havet" har åtta miljoner tittare i Tyskland, och detta borde ju kunna vara ett tecken på att filmerna även borde visas i Sverige, men så är det inte. För några år sedan försökte TV4 visa "Kommissarien och havet". Det blev långt ifrån någon hit. Tittarna rasade över den urusla dubbningen bland annat, med kommentarer som "Allt tal i filmen lät som hämtat ur en reklamfilm för tvättmedel" och "Vilken dynga!". Så filmerna som nu produceras visas bara i Tyskland. Många av utomhusscenerna är inspelade på Gotland, medan de flesta inomhusscener är inspelade i studios i Tyskland.

Så jobbar vi med nyheter
Lillebi Eriksson