Under pandemin och under tiden närmast efter den fanns det lediga platser på Gotlands särskilda boenden. Då försurade Region Gotland sina relationer med medborgarna genom att inte låta dem välja fritt mellan de platser som var lediga. Det var i första hand de lediga platserna på Regionens egna boenden som skulle fyllas. Det blev i sin tur ett hårt slag mot de privata äldreboenden som hade ramavtal med Regionen, men som tvingades uppleva hur deras eftertraktade lediga platser förblev outnyttjade. Det innebar ett intäktstapp som de svårligen kunde planerat för.
Jag tyckte då (och tycker fortfarande) att Regionen agerade både oresonligt och kortsiktigt då. Nu har situationen radikalt förändrats och Regionen har anledning att vara tacksam över de privata äldreboenden som trots allt överlevde Regionens utfrysning under pandemin. Nyligen rapporterades hur det åter har blivit kö – och dessutom en lång sådan – för att få plats på särskilt boende. Regionen förmår inte bereda plats inom lagstadgad tid för dem som beviljats plats och riskerar nu i ett flertal fall att tvingas betala vite.
Det inte bara för Regionen, eller ens främst för Regionen, som väntetiderna är ett problem. Jag har själv väntat på plats för anhöriga – inte på Gotland utan på annan ort – och vet hur utsatt man känner sig. Trots att de äldre blir fler och fler är platserna på äldreboendena betydligt färre än de varit. I det längsta försöker kommunerna se till att äldre bor kvar hemma – med stöd av hemtjänsten – så när särskilt boende väl beviljas så är behovet ofta skriande.
Dagens Arena beskrev situationen för dem som flyttar in på särskilt boende för ett par år sedan:
"I snitt är svensken som flyttar in på ett äldreboende 86 år gammal och medianlivslängden från inflytt är 2 år. Cirka hälften dör inom ett år från det att de har flyttat till ett särskilt boende."
Citatet är lite egendomligt. Uppgifterna i första och andra meningen hänger inte riktigt ihop. Socialstyrelsens rapport "Vård och omsorg för äldre" är mer vederhäftig:
"Medianvårdtiden i särskilt boende varierar mellan kommuner − i genomsnitt bor en person på ett särskilt boende i 25 månader. Ett halvt år efter flytten till särskilt boende har i genomsnitt 20 procent av de nyinflyttade avlidit."
Jag och mina anhöriga tvingades vänta ett par tre månader på plats, vilket jag kan försäkra var illa nog. Att vänta nio månader, vilket några drabbats av på Gotland, hade varit på gränsen till outhärdligt.
Socialnämndens ordförande Håkan Ericsson (S) oroar sig över situationen. Det gör han rätt i. Frågan är vad mer han kan göra, annat än att vänta på nya platser, närmast vid ett nytt boende i Klintehamn 2026.