Under pandemin fanns det gott om lediga platser på äldreboendena. Flera privata boenden fick ekonomiska problem när de inte kunde fylla platserna. I början av 2023 fanns det fortfarande lediga platser. De har dock fyllts successivt, och nu är kön så lång att socialförvaltningen inte hinner erbjuda plats inom lagstadgad tid för alla som beviljats stöd. Enligt senaste delårsrapporten har sju personer väntat så länge att regionen riskerar att få betala vite.
Socialnämndens ordförande Håkan Ericsson (S) tycker att situationen är oroande:
– Jag önskar att vi hade haft platserna i Klintehamn redan i går. Nu får vi dem först 2026. Innan dess kan det inte bli något tillskott av platser. Vi får laga efter läge, med fler insatser inom hemtjänsten.
Region Gotland ska varje kvartal redovisa antalet beviljade beslut som inte verkställts inom lagstadgad tid till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). I redovisningen för fjärde kvartalet 2023 har antalet beslut som inte verkställts på grund av platsbrist ökat från 14 till 20. Av dem har två väntat i över nio månader på en plats.
När myndighetschefen Therese Thomsson plockar fram siffrorna för första kvartalet i år har antalet som väntat mer än tre månader minskat till 14, och risken för vitesförelägganden minskat till att omfatta fyra eller fem ej verkställda placeringar. Hon tycker att förvaltningen är hyfsat bra på att bevilja plats inom tre månader. Men även hon är orolig för framtiden.
– Det är en bit bort till de nya platserna kommer 2026, och med tanke på att Gotland får allt fler äldre kan man vara orolig, säger hon.
Region Gotland tvingades 2022 betala 1,1 miljoner kronor i vite för att man inte kunde erbjuda gruppboende till personer med funktionsnedsättning (LSS). Vad Therese Thomsson känner till har regionen inte tidigare ålagts att betala vite för att plats på äldreboende inte erbjudits inom lagstadgad tid.
Nio personer som beviljats stöd har väntat på en plats i över ett år. Att kötiden blivit så lång beror dock i de flesta fall på att platserna de erbjudits inte har överensstämt med önskemålen. Då har de tackat nej. En av dem på grund av att katten inte får följa med till äldreboendet.
– Vanligaste orsaken till att man tackar nej är att man erbjuds plats på en ort där man inte vill bo, säger Håkan Ericsson.
– Vi gör vårt bästa för att matcha erbjuden plats med önskemål om ort. Men ibland är det andra orsaker som gör att man tackar nej, säger Therese Thomsson.
Förutom de som beviljats plats finns andra som överklagat till förvaltningsrätten när de nekats stöd. I de två fall som avgjorts i år har domstolen avslagit klagomålen, eftersom de som klagat har erbjudits vård på annat sätt. Den äldsta av de klagande var en 92-årig kvinna, som ville ha plats på äldreboende för att hon kände sig ensam.
På Gotland finns för närvarande 658 platser i särskilt boende för äldre. Av dem drivs 327 platser i regionens regi, medan 331 platser upphandlas från privata aktörer.
Fler platser behövs. Tidigare fanns hopp om att en utbyggnad av Tingsbrogården skulle ge ytterligare 80 platser under 2025. Men förra månaden beslutade socialnämnden att avbryta projektet, eftersom vattenfrågan visat sig för svår att lösa. Nu ser första tillskottet av nya platser ut att bli det nya äldreboendet i Klintehamn, som ska stå klart i början av 2026.