Att använda kontanter är inget vänsterprassel

Det vore verkligen inte bra om alla pengar elektrifieras.

Alla pengar bör inte elektrifieras.

Alla pengar bör inte elektrifieras.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2023-04-26 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag har tyvärr blivit en del av problemet och betalar numera sällan med sedlar och mynt. Egentligen är jag för kontanter. De ger användaren mer integritet och diskretion än elektroniska betalningsmedel. Och det är viktigt för samhället och för beredskapen att vi har en fungerande kontanthantering. Att använda kontanter är dessutom en solidaritetshandling mot dem – ofta äldre – som fortfarande är beroende av kontanter. Det har ju visat sig väldigt problematisk när äldres ekonomiska hantering tvingas in i en elektronisk värld de känner sig och är osäkra i.

Men med tiden har det ändå blivit så att jag använder kontanter alltmer sällan, trots mina övertygelser om kontanternas betydelse. Jag höll ut och envisades ganska länge men har tillslut i stor utsträckning fallit till föga. Jag undrar om inte den viktigaste anledningen till det är hur smidigt det blivit att betala med kort. Man kan i stor utsträckning "blippa" sig genom vardagen genom att bara hålla fram sitt kort på rätt ställe.

Nu försvinner ytterligare två bankomater på Gotland, där man kunnat ta ut kontanter. Denna gång sker det i Visby, vilket gör att det åtminstone fortfarande finns alternativ i samma stad. Men för många som använt bankomaterna på Gråbo och Bingeby och inte har så lätt för att förflytta sig kan det ändå innebära ett betydande olägenhet.

Det har sina sidor att vara kontantanvändare. I handeln är det numera bara kring åtta procent av köpen som görs med kontanter. Vissa butiker har helt slutat att ta emot dem. Andra gör sitt bästa för att avvärja kontanter, men kan övertalas att ta emot dem om man är envis som kund. De vill ju trots allt ha dina pengar.

Man kan tycka att staten borde värna och understödja kontanthanteringen, både av beredskapsskäl och av omsorg främst om äldre medborgare. Men numera vill inte ens staten ta emot sina egna kontanter, som nyligen påpekades i en artikel av Maria Eriksson i tidningen Smedjan:

"När Kassagirot lade ner förra året försvann möjligheten att betala räkningar kontant på många platser i landet. Kvar återstår ett hundratal bankkontor där kontanter fortfarande accepteras. Den som vill betala kontant för en tågbiljett med statliga SJ är hänvisad till Pressbyrån eller 7-Eleven som tar ut en avgift för besväret.

Det går inte heller att komma med en bunt sedlar till Skatteverket för att betala sin skatt eftersom den ska sättas in på ett digitalt skattekonto."

Istället för att bidra till att avveckla kontanthanteringen borde staten garantera den. Och vi medborgare borde fortsätta använda kontanter åtminstone i någon utsträckning, för vår egen men också för våra medmänniskors skull.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.