Almedalsveckan startar inte en dag för tidigt

Det går att vara för lyhörd för synpunkter.

Dags igen.

Dags igen.

Foto: Emil Lundberg

Ledare2024-06-24 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I samband med årsskiftet skrev jag en ledare med förutsägelser för 2024. Somt har besannats, som att ett av Miljöpartiets språkrör skulle avgå. Om Almedalsveckan fick jag dock grundligt fel, när jag trodde att minst två partiledare skulle utebli. Alla kommer att deltaga i år och hålla sina partiers tal. Ja, bara ett av språkrören så klart, men det räknas fortfarande som hundra procent.

De omdömen jag hört på förhand om årets Almedalsvecka är också att trycket är högre än i fjol. De undergångsprofetior som alltid förekommer tycks alltså extra obefogade i år, om årets vecka motsvarar prognoserna. Lite udda är det då att höra regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) aktualisera en flytt av Almedalsveckan, tillbaka till vecka 27, redan nästa år. Detta efter två år – i år och i fjol – då den förlagts till vecka 26.

När Meit Fohlin – som också är ordförande i Almedalsrådet – beskriver alla inkomna synpunkter och argument för och emot en flytt så framstår det som att man försöker vara oerhört lyhörda. Så lyhörda att organisatören inte tycks prioritera några egna önskemål.

Lyhördhet kan vara bra, men om man föreställer sig att man kan hitta dagar i kalendern som alla är glada och nöjda med så kommer man alltid att hitta kritiker som det känns angeläget att lyssna på och hörsamma. Det blir så svårt att optimera när man inte har några egna övertygelser.

Istället för att ängsligt fråga sig när alla andra vill att Almedalsveckan ska infalla är det sannolikt fruktbarare att fråga sig: När vill Gotland att den ska äga rum? Och ha självförtroendet att veckans öde inte hänger på en vecka hit eller dit.

Jag ska i och för sig inte anklaga Meit Fohlin för att helt sakna egna åsikter. Intervjun avrundas ju med att:

– Jag personligen lutar mer åt vecka 27. Jag känner också av stressen när det ligger vecka 26 då vi inte hinner ha lika många avstämningsmöten veckan innan som vi hade när Almedalsveckan arrangerades vecka 27.

Det är ju dock en ståndpunkt som sätter egot snarare än Gotland i centrum.

Om det inte finns någon stark gotländsk ståndpunkt så borde partiernas ord väga tungt. Det är ju trots allt partierna som är, eller borde vara, centrala för Almedalsveckan. Om partierna föredrar vecka 26 så är det väl onödigt att på nytt börja laborera med schemat i hopp om att hitta en perfekt lösning som inte existerar.

Under tisdagen talar först Jimmie Åkesson för Sverigedemokraterna och på kvällen Muharrem Demirok för Centerpartiet. De – och alla de andra partiledarna – är veckans huvudrollsinnehavare.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.