Egentligen vet vi inte exakt hur priserna på bostadsrätter har utvecklats. Under kvartalet var det bara 122 bostadsrätter som såldes på Gotland. Antalet är för litet för att ge ett tillförlitligt resultat. Med små förändringar, enstaka objekt med jämförelsevis låga eller höga priser som säljs eller inte säljs, så blir resultatet annorlunda. Det är ofta så i jämförelser Regioner emellan, att Gotland sticker ut åt ena eller andra hållet. Regionen är liten och därmed är underlaget litet och resultatet är osäkert och ska inte övertolkas. Och resultatet ska inte övertolkas om det nästa kvartal är Gotland där priserna har ökat mest. Eller sjunkit minst.
Personligen finner jag det heller inte ett dugg oroande om priserna på bostadsrätter sjunker en aning, trots att jag äger en. Jag behöver någonstans att bo och säljer jag den behöver jag köpa något annat på samma marknad.
Men det är bostadsbrist och byggkostnaderna ökar. GA berättade i lördags om hur en ny stiftelse ska bidra till att lösa bostadsproblemen för försvarsanställda på Gotlands heta bostadsmarknad. Det framstår inte som troligt att bostadspriserna på Gotland kommer att rasa jämfört med fastlandet. Även om priserna definitivt har sjunkit jämfört med för ett år sedan – 13,6 procent – så är det ingen stor minskning med tanke på tidigare prisökningar, ränteuppgången och den usla konjunkturen.
Skulle det ens vara en god nyhet om priserna rusade? Även om priserna har sjunkit har bostadsrätterna, med tanke på ränteuppgången, inte blivit speciellt mycket tillgängligare för första gångsköpare. Om priserna på allvar börjar öka igen i samband med att konjunkturen vänder så blir trösklarna in på bostadsmarknaden ännu högre. Medan bostadsägare får mer teoretiska pengar bundna i det egna boendet.
Verkligt goda nyheter på bostadsmarknaden vore en omfattande nyproduktion, både lägenheter och småhus, helst på något magiskt sätt kombinerat att byggkostnaderna i Sverige normaliseras jämfört med andra liknande länder. Det skulle verkligen kunna bidra till att sänka trycket och minska risken för att priserna i det befintliga beståndet rusar på ett skadligt sätt.
Dessutom skulle hyresmarknaden behöva omregleras för att bostadsmarknaden verkligen skulle tillfriskna, men de politiska förutsättningarna för en sådan kur tycks inte finnas.