Försvarsmakten får inte äga fastigheter, och Fortifikationsverket får inte hyra ut bostäder åt privatpersoner. Det problemet har Försvarsmakten löst med stiftelsen MHS Bostäder, som i 60 års tid hyrt ut bostäder till försvarsanställda. Stiftelsens egna stadgar har dock begränsat uthyrningen till Mälardalsregionen. Försöken att bredda verksamheten till att omfatta hela landet stupade 2021, då Högsta förvaltningsdomstolen avslog ansökan om att ändra stadgarna.
Förra sommaren bildades en ny stiftelse, Riksförsvarsbostäder.
– Vi fick en donation på två miljoner kronor, och den här gången har stiftelsen inte någon geografisk begränsning, säger MHS Bostäders vd Olov Ettefalk.
Att lösa bostadsfrågan på Gotland är prioriterat. Stiftelsen har redan under en period hyrt lägenheter på Fältgatan i Visby.
– Gotland är en svår nöt att knäcka. De försvarsanställda vill ha nära till jobbet på Tofta skjutfält, helst gång- eller cykelavstånd. Buss fungerar inte, för de har oregelbundna arbetstider. Fältgatan var lite för knöligt. Nu försöker vi hitta lägenheter närmare jobbet, i Tofta eller Vibble, men samtidigt begränsar skjutfältets påverkansområde möjligheterna, säger Olov Ettefalk.
Snabbaste lösningen är att blockhyra lägenheter. Om stiftelsen hyr minst tre lägenheter kan den med stöd av hyreslagen hyra ut dem i andra hand till försvarsanställda. Enligt Olov Ettefalk är målet att kunna erbjuda ett 50-tal lägenheter nästa år:
– Det är en början i mindre skala. Behovet är mycket större.
På sikt kan Stiftelsen Riksförsvarsbostäder komma att bygga eget. I Mälardalen har MHS Bostäder cirka 1 000 lägenheter.
– En snabb lösning kan vara att bygga något med ett tillfälligt bygglov, säger Olov Ettefalk.
Stiftelsen har pratat med Försvarsstaben och även regeringen om bostadsproblemen. Man har även lobbat i riksdagen, vilket bland annat lett till att Centerpartiets försvarspolitiska talesperson Mikael Larsson agerat. I en skriftlig fråga undrar han vilka initiativ försvarsminister Pål Jonsson (M) tänker ta för att säkra boende för heltidsanställda soldater på Gotland.
– Frågan om boende för anställda soldater på Gotland är en akut fråga för att man ska kunna rekrytera och bibehålla anställda soldater. Kopplingen mellan att kunna erbjuda bostäder på Gotland och möjligheten för Försvarsmaktens personaltillväxt på ön är därför nödvändig att säkerställa, skriver han.